bogdans1 28.11.2021 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Wiem, że dom drewniany najlepiej ocieplić z zewnątrz wełną, ale mój majster namawia mnie na styropian (+ew. mówi, że ponacina w nim bruzdy, żeby woda mogła się skraplać). Jego zdaniem wełna jest bardziej niebezpieczna dla drewna, bo jak zamoknie (np. od góry lub dołu) to zacznie gnić i ona i drewno.Możecie podpowiedzieć czy faktycznie wełna będzie gniła jak zamoknie i ew. jak się przed tym zabezpieczyć?Dodam, że na ocieplenie (niezależnie jakie) mam zamiar położyć tynk. Macie może wiedzę ile drożej wychodzi ocieplenie wełną (materiał i robocizna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdans1 02.12.2021 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Nikt z Was nie może mi pomóc?Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.12.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Trzeba zacząć od tego że zamoczone ocieplenie przestaje pełnić swoją rolę, ocieplenie z wełny nie powinno zamakać ani z góry ani z dołu. Nie bardzo rozumiem ska pod styropianem ma być wilgoć, tzn może wystąpić ale to oznacza źle dobraną grubość ocieplenie i wystąpienie punktu rosy w ścianie. Tylko te podcięcia nic nie dadzą. Należy tak dobrać grubość aby punkt rosy był poza przegrodą. Wełny są lepiej paroprzepuszczalne ale jak się do tego dołoży kleje i tynki to nie wiem czy różnica nadal jest istotna. Gdyby robić elewację wentylowaną na budynku to zdecydowanie wełna. Osobiście nie bałbym się styropianu na elewacji, ale rozsądne grubości i weryfikacja całego obiektu pod kątem wentylacji i grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdans1 03.12.2021 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Dzięki za podzielenie się doświadczeniami. Z drugiej strony wszędzie słyszę, że domu z drewna nigdy nie ocieplać styropianem Niestety bardzo dużej grubości nie mogę dać, bo dach dużo nie wystaje a nie chce go przerabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts