pianka74 28.11.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 WitamMam taki zestaw jak w tytule, podłączony do zbiornika 300 litrów z pompą ciepła Hewalex (działa obecnie jedynie jako zbiornik c.w.u.)Całość "sztuka nówka" odpaliła we wrześniu b.r w asyście serwisanta z Immergasu i ... zmusza mnie do myślenia.W programach czasowych które ustawiłem, kocioł nie działa na "gwizdek', czyli nie reaguje natychmiast na zmianę nastawów- tak jak by sam to musiał przemyśleć i przetrawić. Bywa że powinien palić się palnik na wyświetlaczu (i w rzeczywistości w kotle), bo jest 20,8 stopnia na sterowniku a ma nastawione 21,1, a on ... sobie nie działa, kręci tylko pompa albo wcale nic się nie dzieje!? - wkurza mnie to!Kiedyś miałem Buderusa 2-funkcujnego "zwyklaka" i działał natychmiast na zmianę parametru.Czy te Immergasy tak działają, czy coś jest nie OK? Mam do niego sondę zewnętrzną jak coś, jednakże odradzano mi jej podłączenie Napiszcie jak to u Was wygląda z tym kotłem i sterownikiem, będę czekał na wpisy w tej materii pozdr.Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/265850-immergas-victrix-tera-plus-24-kw-1-funkcyjny-sterownik-car-v-2/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 29.11.2021 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Masz cały obszerny wątek dotyczący Victrixa. Tam znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie... Ale tak w skrócie: dzieje się tak, bo masz na CAR aktywną funkcję MODUL (ON). Sterownik sam sobie oblicza wg algorytmu w zależności od ustawień parametru Dimens/ Build, kiedy ma uruchomić palnik i jaka ma być temperatura zasilania. Żeby dostać się do funkcji MODUL musisz wpisać kod serwisowy 1122, przyciskami +/- . Przy MODUL OFF, CAR działa jako zwykły termostat On/Off. Jak argumentował swoja poradę ten odradzający, żeby nie podłączać sondy zewnętrznej? Edytowane 29 Listopada 2021 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/265850-immergas-victrix-tera-plus-24-kw-1-funkcyjny-sterownik-car-v-2/#findComment-7966187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianka74 29.11.2021 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Masz cały obszerny wątek dotyczący Victrixa. Tam znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie... Ale tak w skrócie: dzieje się tak, bo masz na CAR aktywną funkcję MODUL (ON). Sterownik sam sobie oblicza wg algorytmu w zależności od ustawień parametru Dimens/ Build, kiedy ma uruchomić palnik i jaka ma być temperatura zasilania. Żeby dostać się do funkcji MODUL musisz wpisać kod serwisowy 1122, przyciskami +/- . Przy MODUL OFF, CAR działa jako zwykły termostat On/Off. Jak argumentował swoja poradę ten odradzający, żeby nie podłączać sondy zewnętrznej? Podobno że będzie fisiował z tą sondą w cały świat. Ale przecież i tak fisiuje. Zamontować sondę? i czy wtedy zmieniać na MODUL OFF? Pozdr. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/265850-immergas-victrix-tera-plus-24-kw-1-funkcyjny-sterownik-car-v-2/#findComment-7966355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts