Albert23 30.11.2021 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Witam Serdecznie, Mam na piętrze 4 okna dachowe firmy Roto z ciepłym kołnierzem ale dwuszybowy zestaw. Dwa w łazience i dwa w pokojach. Temperatura w łazience jest przeważnie 23C w pokojach ok. 22C obecnie na dworze jest od +5 / -1Temperatura w pokojach raczej jest tała. Cały sezon 2020 chodził piec i utrzymywał 20C w domu. W tym roku 2021 ok. 4.2021 zostały pomalowane ściany i zostały założone podłogi deski do ogrzewania podłogowego w całym domu. Dom został zbudowany 2017 z pustaków Porotherm Dryfix + pianka/klej, ocieplony jest 20cm styropianu, na poddaszu wełna 40cm, dach był jeszcze w pełni deskowany, płyta na strych ocieplona 45 cm styropian, sam strych 4 jaskółki ocieplone pianą PUR 30cm. W domu jest wentylacja grawitacyjna w dwóch łazienkach i kuchni. W pokojach gdzie są okna dachowe są nawiewnik firm areoz wkładką higrostatyczną. Mam problem obecnie ponieważ na oknach ciągle skrapla się para wodna i widzę zacieki na styku okna i ściany.Ogrzewanie jest podłogowe w całym domu. Sprawdzałem temperaturę na oknach w całym domu. Na oknach pionowch 3 szybowchy temperatura jest ok.20-21C zawsze. Na oknach dachowych 2 szybowych tylko 15C. Proszę o poradę w jaki sposób mogę pozbyć się skroplin na oknach dachowych. Może montaż żaluzji by to rozwiązał. Podejrzewam, że wymiana szyb na cieplejsze tj. 3 szybowe mogłaby rozwiązać problem ale czy na pewno ? Może w domujest za dużo wilgoci jeszcze bo jest nowy i to ona się osadza na szybach okien dachowych chociaż z ogrzewaniem podłogowym zazwyczaj powietrze jest bardzo suche a grzejąc min. 22C tym bardziej powinno być bardzo sucho. Nie bardzo wiem co mam zrobić i jest to częste wycieranie okien dachowych bardzo upierdliwe. Proszę o pomoc konsultanta firmy Velux. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/265871-pytanie-do-experta-spraplanie-si%C4%99-wody-na-oknie-dachowym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts