mpiatek 13.12.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Szanowni! Uświadomcie mnie, bo ja już sam tego nie za bardzo rozumiem. Jest ta ulga budowlana czy już jej nie ma? I od czego to zależy? W maju dostałem pozwolenie na budowę, którą chciałbym zacząć na wiosnę 2005. I dlatego zacząłem się rozglądać za materiałami budowlanymi: bloczki fundamentowe, beton komórkowy, cegła pełna, papa, stal, wełna itp. A tu dzisiaj artykuł z Gazety Prawnej w http://podatki.onet.pl/1022896,1,0,wiadomosci.html O co to chodzi? Czy to znaczy, że jeszcze mam szanse odliczyć sobie te materiały jak kupię w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Malinowska 13.12.2004 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Witaj,Zadawałam juz to pytanie na forum. Niestety nie możesz otworzyć ulgi budowlanej. Za późno. Tak jak i dla mnie (tak na pocieszenie). Powiem więcej - z remontowej najpewniej też nie skorzystasz. Tu trzeba spełnić warunek. Dom ma być wybudowany i musisisz otrzymać pozwolenie na jego użytkowanie. Zdaje się, że istnieje ona tylko do końca 2005 r ale może ktoś lepiej poinformowany jeszcze Ci to potwierdzi.Cóż...też jestem zła i jest mi przykroMM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.12.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 mpiatek - jest to dość bałamutny artykuł w który należy się dokładnie wczytać by pojąć sens wywodów autora.Autor zresztą "Ameryki nie odkrywa" tylko w dość zagmatwanej formie przypomina o fakcie, że jeśli nabyło się prawo do zwrotu nadpłaconego podatku to fiskus jest zobowiązany do zwrotu nadpłaty w nieograniczonym prawnie okresie czasu. Czyli pełny zwrot nadpłaconego podatku następuje z chwilą gdy podatnik osiągnął przychody podlegające opodatkowaniu w takiej wysokości, że wysokość naliczonego podatku który (podatnik) zobowiązany jest wpłacić do US jest co najmniej równa kwocie odliczenia wykazanego w formularzu PIT-D za rok 2004. Skrótowo - Autor artykułu radzi więc by błyskawicznie wziąć pożyczkę budowlaną. Wydać jak najwięcej na zakup materiałów budowlanych z ograniczeniem, że wydatki muszą być poniesione i udokumentowane do dnia 31.12.2004 r. A potem tylko czekać aż fiskus zwróci kwotę ulgi z przyszłych podatków od zarobków podatnika. Wg autora korzyścią dla podatnika ma być różnica między wyliczanym procentem kwoty ulgi (19% od dochodu) a oprocentowaniem udzielonej podatnikowi pożyczki. Ciekawi mnie tylko dlaczego taki artykuł został wydrukowany w dniu 13 grudnia. Czyli czytelnik przeczytawszy taki artykuł ma całych 18 dni (w tym święta) na przetrawienie treści artykułu, załatwienie wszelkich formalności związanych z udzieleniem kredytu, pobranie kredytu i logiczne z punktu widzenia potrzeb i ekonomii wydatkowanie otrzymanych środków pieniężnych. Powodzenia..... Ci którzy takie pożyczki już wzięli doskonale i tak wiedzą o swoich uprawnieniach i terminach. mpiatek Ciebie jako osobę rozpoczynająca budowę w roku przyszłym i tak powyższe rozwiązanie niestety nie dotyczy. Przyznaję, że gdy rano w Gazecie Prawnej przeczytałem ten artykuł to byłem pewien, że poprzez swoją „zagmatwaną” treść wzbudzi niezdrowe emocje wśród czytelników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts