fdski 01.12.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Cześć, jestem nowicjuszem więc przepraszam jeżeli to o co pytam jest oczywiste. Wprowadzam się do nowego domu, woda w okolicy jest dobrej jakości ale chciałbym ją na wejściu do domu przefiltrować. Idea jest taka aby zabezpieczyć sprzęty domowe przed ewentualnymi zabrudzeniami z kanalizacji, trochę przefiltrować i tyle. Nie chcę skomplikowanego systemu w którym będę musiał cokolwiek uzupełniać, sprawdzać, mierzyć itp. Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem: (chodzi o ideę raczej niż konkretny produkt ) https://sklep.osmoza.pl/filtr-wody-na-caly-dom-gw-3-bb10-ssb-p-1786.html?gclid=Cj0KCQiA15yNBhDTARIsAGnwe0VsJxoiTlo-QCYCqfnvRe0cGGcuhPMRAXZl4jx78o0mlHw9G4QkYXEaArjZEALw_wcB Pytania: Czy takie rozwiązanie zainstalowane zaraz za licznikiem nie stanie się wąskim gardłem dla ciśnienia wody? Zapewne są jakieś założenia co do przepustowości ? Czy takie rozwiązania są w ogóle warte świeczki - czy to tylko taki gimmik na łapanie takich łosi jak ja ? Czy nie powinienem się jednak zastanowić nad czymś lepszym ? Jaki byłby benefit ? dziękuję i pozdrawiam, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.12.2021 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 W każdym filtrze będziesz musiał coś wymieniać. Zastanów się co chcesz robić z wodą... jeśli jest dobrej jakości to jedyne czego potrzebujesz na wejściu to filtr mechaniczny. On jest jako pierwszy w tym zestawie. Żeby stwierdzić czy będzie to wąskie gardło to musiałbyś podać jakieś informacje o planowanym przepływie i zużyciu wody (np. ile punktów poboru może pracować jednocześnie?). Standardowo do domu wystarcza filtr 10" z wkładem o dokładności np. 20 um. Jak chcesz mieć łatwo z wymianą to załóż sobie zawory tuż przed i za filtrem oraz manometry (jak zobaczysz spadek ciśnienia to wymienisz wkład). I sprawdź koszt wkładów bo należy je wymieniać co kilka miesięcy nawet jeśli nie są zabrudzone. Pozostałe wkłady są moim zdaniem zbędne i bez bardziej konkretnej analizy wody nie ma sensu ich montować. Jak chcesz "coś większego" to poczytaj o zmiękczaczach wody. Ale jeśli masz "dobrą wodę" to pewnie nie chcesz jej zmiękczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 02.12.2021 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Jeśli nie jesteś przez bibułkę robiony to wytrzymasz z kranową długo...Mój duch od 50-lat pije kranową i jestem okaz zdrowia,może dlatego, że mam w sobie 2 czipy od Pfizera Moje AGD marki Whirlpool,od 9 lat żąda sobie kranowe ale może tak je uczono ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts