Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie kuchni do salonu - wyzwania i pytania

Paul-K

Recommended Posts

Dzień dobry

Zamierzam przenieść kuchnię do salonu a z kuchni zrobić sypialnię.

Oczywiście można było to zrobić na etapie budowy przez dewelopera, ale wiadomo, mądry Polak po szkodzie ;-).

Niemniej jednak sytuacja do tego zmusza i chciałbym skonsultować się w kilku kwestiach:

1. wentylacja: obecnie jest na zasadzie mechanicznej - zamontowany wentylator, który działa w sposób ciągły na pierwszym biegu + można go przełączyć na szybsze obroty włącznikiem na ścianie. Aby przenieść kuchnię, muszę przenieść kanał wentylacyjny w linii prostej, tzn. przedłużyć go o jakieś2,5 metra. W sieci wyczytałem, że w przypadku wentylacji grawitacyjnej byłoby to niezgodne z przepisami, ale w przypadku wentylacji mechanicznej jest to dopuszczalne, gdyż wentylator zassie powietrze.

Czy przedłużając, mogę zostawić wentylator w obecnym miejscu w kominie, czy muszę go przeciągnąć i wpuścić we front szafek górnych.

2. wyciąg: obecnie jest w kształcie "walca" wyspowego, ale po przeniesieniu chcemy go zlikwidować i zamontować w to miejsce stacjonarny wyciąg z filtrem węglowym. tu również wyczytałem, że nie ma konieczności korzystania z wyciągu podłączonego do kanału.

3. w kuchni nie montowaliśmy grzejnika - jest ogrzewanie podłogowe, z tym, że na 10m2 podłogi jest ono gdzieś na połowie, gdyż pod szafkami nie kładliśmy rurek. mamy możliwość podciągnięcia instalacji c.o., tylko pytanie, czy to podłogowe nam nie wystarczy.

Fakt, będzie czuć różnicę w płytce ciepłej i zimnej, ale z tym się liczymy.

4. w kuchni nie ma wywietrznika w oknie - na etapie budowy jak cała przestrzeń salon+ kuchnia była połączona stwierdziliśmy, że wystarczy jeden wywietrznik w drzwiach balkonowych (na ogród). Czy w momencie zamknięcia pomieszczenia (nadbudowanie ściany i wstawienie drzwi, powinniśmy zapewnić wywietrznik w oknie?

Dodam, że gazu w mieszkaniu nie mamy, a do gotowania używamy płyty indukcyjnej na 380V.

Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi.

bardzo podobnie mam obecnie i jest ok, ale po oddaniu sypialni dzieciom, człowiek tęskni za osobnym łóżkiem i godzę się na "mydło i powidło" w przestrzeni dziennej, aby tylko mieć tą niewielką oazę spokoju :)

Jednak wiek robi różnicę :D

Ja mam po wyjściu młodego dodatkowy pokój na baraszkowanie a i w sypialni mega łóże ale pichcenie w kuchni jak oglądam coś wciągającego mnie w TV to dla mnie jak czerwona płachta na byka....