Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe F2040-12kW mono - Optymalizacja - Dom 135mkw.

artklu

Recommended Posts

1. Odszranianie możesz odczytać z myupway > Historia > Komunikaty informacyjne.

2. To normalne. Pompa się załączy przy zadanych stopniominutach, ale z tego co obserwuję u siebie, oprogramowanie po uruchomieniu pompy na początku zadaje najniższą częstotliwość sprężarki i powoli zwiększa. Dlatego SM potrafią spaść grubo poniżej zadanej i myślę, że nie ma w tym nic niepokojącego. Inna przyczyna spadku SM to załączenie grzania CWU, podczas którego temperatura CO spada, ale zawór trójdrożny kieruje ciepło na zasobnik CWU.

3. Ten parametr to jest graniczna temperatura poniżej której MOŻE załączyć się grzałka, ale nie załącza się dopóki oprogramowanie pompy nie stwierdzi, że jest to potrzebne. W trybie Auto grzałka jest włączona, a w zasadzie jest włączona jej gotowość. To, czy grzałka jest włączona w danej chwili, możesz zobaczyć w myupway > Stan > Informacje serwisowe > podgrz. pom. Mam wrażenie, że gdzieś też w menu pompy widziałem wartość określającą sumaryczny czas pracy podgrzewacza, ale nie mogę na szybko znaleźć. Bardzo mało prawdopodobne, żeby do tej pory grzałka w ogóle się włączyła.

ad1. Dzięki, widzę :) wygląda na to, że srednio mam 14-20 odszronień na dobę? Czyli pewnie wychodziloby na to, ze przy każdym grzaniu(przed albo po) pompa robi tę operację.. dziwne. Ale już wiem, ze ilość załączeń spręzaki liczona jest osobno bez brania pod uwagę ilości odszronień - ktoś wczesniej napisał, ze moze 20 razy na dobę sprężarka włącza się ale w tym są odszronienia - jak domyślam się teraz to tak nie wygląda.

Dziś miałem dziwne operacje w tym menu myupway > Historia > Komunikaty np.

- x1"Wysoka temperatura skraplacza" -> Moze zmniejszę wartość temperatur zasilania z 40 na 35?

- x3 "Problemy z przegrzewem okresowym" - tego nie rozumiem.

Ad. 2 CWU mam sterowane funkcją SMART, mam nadzieję, ze ta opcja jest optymalna i najbardziej EKO?

Ad.3. A więc moze warto przestawić tryb pracy z AUTO na własny? Bedzie mozliwosc lepszej kontroli, czy moze wtedy za wiele i tak się nie zdziała?

PS> meehowy jaką masz PC i sterownik?

ad1. Dzięki, widzę :) wygląda na to, że srednio mam 14-20 odszronień na dobę? Czyli pewnie wychodziloby na to, ze przy każdym grzaniu(przed albo po) pompa robi tę operację.. dziwne. Ale już wiem, ze ilość załączeń spręzaki liczona jest osobno bez brania pod uwagę ilości odszronień - ktoś wczesniej napisał, ze moze 20 razy na dobę sprężarka włącza się ale w tym są odszronienia - jak domyślam się teraz to tak nie wygląda.

Dziś miałem dziwne operacje w tym menu myupway > Historia > Komunikaty np.

- x1"Wysoka temperatura skraplacza" -> Moze zmniejszę wartość temperatur zasilania z 40 na 35?

- x3 "Problemy z przegrzewem okresowym" - tego nie rozumiem.

U mnie podobnie i nie wiem, czy tak faktycznie musi być. W sumie to mnie niepokoją inne rzeczy: Wychodzi mi, że przy obecnych temperaturach zew. pompa mi chodzi po 20h/doba. Ilości uruchomień nie ma na żadnym wykresie, więc muszę spojrzeć od czasu do czasu jak wzrasta suma. Od dziś obserwuję. To co widać na pewno, to że oprogramowanie bardzo powoli zwiększa temp. zasilania, np. długo jedzie gdzieś w okolicach wartości z krzywej, powiedzmy. 33 st., więc "wydobywanie się" z ujemnych SM trwa bardzo długo. Może tak ma być? Nie wiem. W każdym razie za tydzień będę miał rachunek z ostatnich 2 m-cy i wtedy zobaczymy, czy idę do bociana czy po bociana :-)

Ad. 2 CWU mam sterowane funkcją SMART, mam nadzieję, ze ta opcja jest optymalna i najbardziej EKO?

Nie wiem.

Ad.3. A więc moze warto przestawić tryb pracy z AUTO na własny? Bedzie mozliwosc lepszej kontroli, czy moze wtedy za wiele i tak się nie zdziała?

AUTO to jest tylko i wyłącznie pozwolenie pompie na używanie wszystkich funkcji: grzanie CO, grzanie CWU, grzałka el. i chłodzenie. Na ręcznym możesz np. powiedzieć, że bez względu na temp. zew. ma nie używać grzałki. czy nie włączać CO. Tak zrobiłem tuż przed sezonem grzewczym, gdy nie chciałem, żeby CO się załączało, chociaż z krzywej by już chciało. Potem przełączyłem na AUTO. Moim zdaniem to nie ma wpływu na zużycie energii, bo przede wszystkim grzałka el. nie włącza się póki nie musi, jak pisałem wcześniej.

PS> meehowy jaką masz PC i sterownik?

Dokładnie to co Ty: NIBE F2040-12kW + SHK 200M + bufor UKV100