scina10 02.12.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Witam. Mam altanę murowaną 5x5. Dach dwuspadowy z delikatnym spadem, deskowany na to papa podkładowa i termozgrzewalna. Wszystko szczelne bez żadnych dziur wentylacyjnych. Belki 10 x 10 co około 80 cm. Chciałbym ocieplić ten dach wełną mineralną po prostu wsadzając między krokwie wełne 10 cm, osznurować i pod to stelaż i karton gips. Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że trzeba by było zrobić szczelinę wentylacyjną między deskami a wełną. W moim przypadku nie wiem czy ona zda egzamin skoro nie mam żadnych otworów wentylacyjnych pod okapem i w kalenicy. Jak to rozwiązać? Dodam, że z altany korzystał będę od wczesnej wiosny do późnej jesieni i czasem ogrzewał kozą. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 03.12.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Nie dajmy się oszaleć tą kondensacją. Wilgoć powietrze ucieka najłatwiejszą drogą, jeśli nie będziesz cięgiem siedział zamknięty szczelnie w altance. Tym bardziej że kozę planujesz z poborem powietrza z altanki. Zatem z definicji altana nieszczelna. Inna sprawa z sauną. Zatem, olej ten wymóg budowlany domów mieszkalnych z pomieszczeniami produkującymi dużą ilość pary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scina10 03.12.2021 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 To nie bawić się w żadne szczeliny? wsadzić wełnę między krokwie do samych desek i na to karton gips? a dać między k/g, a wełnę tą folię paroizolacyjną? Czy też olać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.12.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Kąpać się będziesz w tej altance, łaźnie parową urządzać, czy flaczki gotować godzinami? TO TYLKO ALTANKA . Inaczej jakbyś planował ją jak domek całoroczny z wilgocią bytową zimą. W pomieszczeniu budynku o pobycie czasowym to wg mnie zbędne fanaberie. Warunkiem szczeliny wentylacyjne dla wnętrza altanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scina10 05.12.2021 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Łazienka będzie. Czasami nocowanie, ale mówię - głównie latem w weekendy. Grzanie kozą jesienią i wiosną jak będzie już zimno. Dać chociaż tą folię paroizolacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.12.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Możesz, kto bogatemu zabroni ale czemu tylko paroizolacyjna maty refleksyjne termoizolacyjne lepsze i kosztowniejsze, a ściany izolowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scina10 06.12.2021 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Wełnę już mam kupiona 10cm. Ściany ocieplone styropianem 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.12.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 jak masz jakiś gont np. to mozesz zastosowac garnki wentylacyjne. Icopal ma taki system który zapewnia odpowiednią wentylację . Szczelinę radziłbym Ci wykonać bo duże ryzyko wykroplenia będzie. Od środka koniecznie dobra paroizolacja (najlepiej z ekranem aluminiowym). Szczelinę możesz wykponac nabijajac łaty do krokwi i w ten sposób powiększysz ich przekrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts