Yacko 03.12.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Mam zapytanie odnośnie dylatacji dachu - pomiędzy wełną a deskami dachowymi. Prawie wszędzie mam zrobione prawidłowo na sznurki, ale przy krawędziach ścian nie było jak przybić takerem sznurka, więc wykonawcy przykręcili paski styropianu. Wiem, że to gorsze rozwiązanie niż prawidłowo skrzyżowany sznurek i można było dać na ścianie łatę i do łaty sznurek, ale wykonawcy to moi znajomi i nie chciałbym za bardzo narobić im dodatkowej pracy, jeśli to nie konieczne. Co sądzicie o czymś takim zamiast sznurka ? W sumie przewiew jakiś tam będzie, gorszy niż w przypadku sznurka, ale może nie będzie tragedii ? Link do zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.12.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Można nic nie dawać! Ważne aby grubość montowanej wełny była mniejsza od wysokości krokwi o minimum 2 cm. Ważne aby wełnę układać a nie upychać! W tym konkretnym przypadku bardzo ważna jest długość wkrętów mocujących styropian. Musi być tak dobrana aby nie wystawały z desek bo inaczej uszkodzą warstwę krycia wstępnego. Lepiej takie paski styropianu kleić na klej niskoprężny PU. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacko 08.12.2021 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Dzięki za odpowiedź. Zdecydowałem się jednak przykręcić łatę do deskowania i założyć sznurki.Nurtuje mnie jeszcze sprawa uszczelnienia folii paroaizolacynych wokół kabli elektrycznych - czy coś lepszego oprócz obklejenia taśmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2021 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Wystarczające. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts