virus191 03.12.2021 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Latem ruszam z budową budynku gospodarczego, będę to robił metodą gospodarczą, ławy, bloczki, sciany z solbeta 18cm, wieniec. Padło na dach płaski, budynek 7,6 x 4,6m (35m2 na złoszenie). Chciałbym się poradzić o przekrój krokwi, ich rozstaw oraz kąt nachylenia. Celuję w murłaty 14x14cm, krokwie 8x16 5,5m co 60cm, kąt nachylenia - nad wieńcem jeden bloczek 24cm lub podniesiony wieniec. Na to blachodachówka. Czy dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 03.12.2021 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Nie wydaje mi się, aby solbet (czyli beton komorkowy) w wersji 18cm nadawał się na ściany nośne. Budowa na zgłoszenie, to znaczy i tak trzeba mieć projekt. Nie kombinuj, tylko zatrudnij projektanta bo sobie lub komuś krzywdę zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virus191 03.12.2021 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Nadaję sie - informacja zaciągnięta od producenta - nawet do dwóch kondygnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Happek 07.12.2021 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Mam dwa takie budynki na jednym krokiew bodajże 5x20 albo 6x18 na drugim 8x16 ale co 80cm a napewno nie mniej i to bez murłat, krokwie mocowane do wieńca ale już nie pamiętam jak to było dokładnie kotwione.Mam też dwie wiaty o podobnym wymiarze i ponownie krokwie 8x16 i co najmniej 80cm, jedyna różnica to kryte trapezem.Co do projektantów...zrobione były te wszystkie budynki na przysłowiowe oko i mają się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts