Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmniejszenie wartości „Delta”

michal.bdg

Recommended Posts

Pompa obiegowa za buforem (100l) jest ustawiona na max. (40W) taki obieg powoduje ze delta wynosi 5-6 wiec mogłoby być lepiej. Moje pytanie czy w takim układzie pompa która jest w PC odpowiada tylko za odcinek: jednostka wewnętrzną -bufor? Czy jej przyspieszenie bedzie miało wpływ na zmniejszenie delty?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pompa obiegowa za buforem (100l) jest ustawiona na max. (40W) taki obieg powoduje ze delta wynosi 5-6 wiec mogłoby być lepiej. Moje pytanie czy w takim układzie pompa która jest w PC odpowiada tylko za odcinek: jednostka wewnętrzną -bufor? Czy jej przyspieszenie bedzie miało wpływ na zmniejszenie delty?

Deltę to trzyma PC a nie obiegówka. Jaką masz deltę ustawioną na PC? Jak jest to np. 5 to PC ma taką trzymać jak ( CO ) masz zrobione dobrze pod PC

Ta instalacja ma pracować -nie taktować.

Nie orientuje sie w zakresie delty w PC widnieje tylko temp. zadana względem temp. otoczenia z mozliwoscna regulacji „+-„ 9* Z obserwacji ustaliłem że im niższy bieg pompki tym temp. na wyjściu jest niższa. Na 1 najwolniejszym biegu delta jest jak dla grzejnikow 8-10. Z tego co wiem im większą wartość delta tym niższy COP wiec chyba słusznie zwiększam siłę przepływu??

Rozumiem, to oczywiste że pompa obiegowa nie produkuje ciepła. Na forum znalazłem informacje że im mniejsza delta tym większą sprawność PC wiec logicznie powinno być mniejsze zużycie prądu. Mając pompę obiegowa na niższych obrotach delta była 7-8. Podgoniłem pompę obiegowa na max. Delta jest 4 ale…. Zużycie takie samo, minionej doby łyknęła 20kWh przy temp. Zasilania 29* pompa 6kW zubadan

U mnie pompa działa na max przepływie.

Przepływ około 1,5m3/h (może byc nawet lekko wyższy bo na rotametrach jest pomiędzy wiecej niż 2,5l.min a rozdzielacz 12 sekcji) , delta 3 (29 zasilanie , 26 powrót) czyli wygląda że pompa generuje 5,23kW ?? i pobiera 0,61kwh

Jestem pewien tego wzoru ?

Bo wychodzi mi COP 8,5 ;)

Tak , wzór jest dobry , natomiast czy Ty jesteś pewnien przepływu , i co najważniejsze delty .

Jeśli przyjąć , przepływ 1,55m3/h ( czyli 25,83l/min jakby ktoś nie umiał przeliczyć) , to każdy błąd w delcie o 0,1 stopnia daje 180W różnicy , pomyłka w delcie o 1 stopien to 1,8kW... Stąd zarówno przepływ ma bć dokładny , jak i delta.

Tak , wzór jest dobry , natomiast czy Ty jesteś pewnien przepływu , i co najważniejsze delty .

Jeśli przyjąć , przepływ 1,55m3/h ( czyli 25,83l/min jakby ktoś nie umiał przeliczyć) , to każdy błąd w delcie o 0,1 stopnia daje 180W różnicy , pomyłka w delcie o 1 stopien to 1,8kW... Stąd zarówno przepływ ma bć dokładny , jak i delta.

Przepływ zawsze jest u mnie stały. Pompa nie reguluje przepływu. Przepłwy odczytałem z rotametrów i pomnożyłem przez 12 (taki mam rozdzielacz) i razy 60min.

Deltę pokazuje mi pompa cały czas , to znaczy temp zasialnia i temp powrotu.

Delta jest u mnie podawane co 1 stopień więc dokładnie nie wiem , może byc to delta 3.0 a może być i 3.9 :)

wiadomo maja one większy błąd , ale jakby była delta 4 to COP jeszcze wyszedł by jeszcze wyższy. Pobór z podlicznika.

Piszecie o rotametrach i ich regulacji. Ja obserwuje moje i to dziwne ale czy pompa obiegowa pracuje czy nie to praktycznie sa w tym samym połozeniu, tak ma być. Kolejna rzecz na rotametrze jest skala 0-4 u mnie jak wykrecam na max. to jest nieznacznie poniże „0” Mam koło siebie rozdzielaczu nitke calkowicie zamknietą (sypialnia) i otwartą salon. Róznica poziomów pomiedzy sprężynami w rotametrach jest minimalna. Czy to normalne?? Prosze o odpowiedz w tej sprawie

Piszecie o rotametrach i ich regulacji. Ja obserwuje moje i to dziwne ale czy pompa obiegowa pracuje czy nie to praktycznie sa w tym samym połozeniu, tak ma być. Kolejna rzecz na rotametrze jest skala 0-4 u mnie jak wykrecam na max. to jest nieznacznie poniże „0” Mam koło siebie rozdzielaczu nitke calkowicie zamknietą (sypialnia) i otwartą salon. Róznica poziomów pomiedzy sprężynami w rotametrach jest minimalna. Czy to normalne?? Prosze o odpowiedz w tej sprawie

A co tu się dziwić zależy jaką masz obiegówkę ile pętli itp.U mnie np.pompa obiegowa podczas normalnej pracy podaje w układ ok.10l/min to jak bym miał np.24pętle podłogówki to 10/24 =0,4l/min na pętle .Dokładając do tego super dokładność jakiś badziewnych sprężynek w rotometrach to równie dobrze może pokazywać 0 jak i 1 .

Z braku czasu rzadko zaglądam ale obliczanie Copu ze wskazań rotometrów to chyba pobiło wszelkie dotychczasowe metody tu na forum :rolleyes:

Zapytałem czy jesli rotametr nie pracuje w całym zakresie 0-4 pomimo maksymalnego recznego wykręcania, to czy jest to jednoznaczne z tym że nie otwiera całego maksymalnego przepływu. Bo jeśli tak to moze być to przyczyną niedogrzania i niskiej temp. na powrocie. Zakładając ze 4 to max. otwarcie to u mnie zaden nie podaje nawet 1/4