drozduu 05.12.2021 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 jak w tytulejako że to mój pierwszy dom jest pare błędów ale ten bardzo doskwiera dom parterówka z poddaszem kiedyś do adaptacji są schody lane na góre i na górze zrobiona klatka schodowa ocieplona nad sufitem i ściany wewnątrz też ocieplone dach jeszcze nie ocieplony - ale jak nawet ocieple mostek może w mniejszym stopniu ale dalej zostanie, docelowo na poddaszu mają być pomieszczenia ale na 100% nie na stały pobyt więc nie grzane jak dół. błąd polega na tym iż są to ścianki na wylewce a nie na stropie - wynikiem mocny mostek termiczny klatka wygipsowana i wymalowana - od zewnętrznej strony mogę się jeszcze dostać do wnętrza ścianki ale nie wiele to da skuwanie wylewki nie bardzo ma sens bo w styropianie pod wylewką idzie od groma instalacji - rekuperacja/centralne rozważam trzy opcje 1, skucie wylewki dosłownie na 2-3cm szerokości tuż przy profilu od zewnętrznej strony i uzupełnienie tego pianą (lub wsadzenie paska styroduru wypuszczonego do góry na ściankę), potem przykręce dwie płyty gk które to zasłonią owe przecięcie - boje się troche o szczerbanie wylewki przy krańcu profilu pod ścianką działową 2, skucie wylewki na 7cm i dołożenie dodatkowej ścianki grubej na 5cm tyle że opartej na styropianie (nie wiem jak to ma się trzymać) plus dokręcenie do ścianki istniejącej 3 opcja tak samo jak ta powyżej tylko zamiast dokładania ścianki to doklejenie styropianu od sufitu na styropianu na stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 11.12.2021 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 nikt nie pomoże jestem zdecydowany na 3 opcje - najmniej inwazyjną i chyba też przynoszącą efekty skucie 5cm wylewki przy ściance (szkielecie od zewnątrz) i dołożenie styropianu na całej wysokości - od styropianu na stropie do sufitu - montaż styropianu pewnie na wkrętach z podkładkami żeby dokręcić się do stelaża ścianki Proszę o poprawienie mnie jeśli źle myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts