Owczar 05.12.2021 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Szukam czujek ruchu na zewnątrz - bez antysabotazu na 12v. Głównie do oświetlenia plus może prealarm jeśli nie będzie dużo false positive sygnałów. Chce po 2 czujki na każdej stronie elewacji. Kupiłem w Chinach jakiś czas temu - pasowały mi idealnie pod kątem regulacji i obejmowały obszar jak chce. Jednak podziałały chwilę i się zjaraly. Nie mam pojęcia czemu - zasilały tylko przekaźniki. Co ciekawe nie spalił się mosfet na wyjściu, a tranzystor sterujący mosfetem. Kupiłbym drugi raz takie same, szczególnie, że mam już porobione uchwyty na obróbkach blacharskich, ale nie chcę znowu tracić czasu na lutowanie z drabiny jak mają paść za chwilę. Wydawałoby się, że prosta sprawa, ale zewnętrznych z regulacją kąta pochylenia na 12v prawie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.12.2021 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Może Agate lub Opal Satel-a wszystko zależy jak ma "widzieć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.12.2021 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Chodzi o obserwację terenu z elewacji budynku. Może łapać także zwierzęta. Czujki satela opel widziałem - ale 8x400 to 3200zl biorąc pod uwagę że mają sterować światłem od 22:30 do świtu, to chyba nigdy by się nie zwróciły. Pomijając pewnie niezadowolenie sąsiadów gdyby dom święcił cała noc w okna Szukałem ze 2h na google. Wychodzi na to, że zostają mi te czujki z Ali. Zmienię zasilacz na lepszy i zobaczę. Ważne jest też regulowanie kąta patrzenia bo z każdej strony domu mam inny fragment do monitorowania. Od północy praktycznie 1.5m pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.12.2021 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Czujki zewnętrzne zawsze są drogie- niestety. Może winny nie był zasilacz, a przekaźniki które czujki sterowały? Elektronika bardzo wielu jest bardzo wrażliwa na przepięcia i stąd układy wykonawcze ulegają uszkodzeniu. W zasilanie cewki przekaźnika wlutowuje się diodę. Tym samym zapobiega się przykrym niespodzianką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.12.2021 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 No i to jest w sumie chyba dobry trop... W sumie jeden czujnik, który nie podawał napięcia na cewkę (uszkodzony przewód) przeżył. To też podejrzewałem, a o tych diodach nie wiedziałem. Jeszcze miałem podejrzenie, że poszedł prąd zwrotny 2 czujniki były połączone w pary. Ale jeden padł i bez pary. Załączył przekaźnik kilka razy i wszedł na stan wysoki... Jaka to dioda? Jakaś prrostownicza czy zener? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.12.2021 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Już znalazłem co tam wstawić Nawet nie zdawałem sobie sprawy jak duża może być indukcyjnośc takiej małej cewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.12.2021 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Już znalazłem co tam wstawić Nawet nie zdawałem sobie sprawy jak duża może być indukcyjność takiej małej cewki Oj duża, ja wkładam co popadnie - krzemową prostowniczą z jedną dwoma kreskami itp kiedyś dałem led i było widać jak się "błyska" gdy przekaźnik zmienia swój stan. Ale jeśli się dużo robi na przekaźnikach to najlepiej 1N4002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.12.2021 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Czy 1N4148 też będą ok? Dzięki wielkie za te podpowiedź, to mi rozwiązuje problem. Pójdę zatem w chinole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.12.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Czy 1N4148 też będą ok? Tak, też będzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts