willu 07.12.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Dobry wieczór! Forumowiczki, Forumowicze, zwracam się do Was z gorącą prośbą o pomoc i zaopiniowanie założeń do instalacji DGP (przedstawiłem je w formie wizualnej). Poniżej wylistowałem główne informacje, pomysł na instalacje oraz pytania z mojej strony. Będę dozgonnie wdzięczny za wszelkie uwagi, spostrzeżenia i pomysły pozwalające rozwiązać mój problem. Informacje: a) Instalacja dotyczy domku letniskowego - całorocznego b) Domek posiada już instalacje DGP, aktualnie skupiam się na jej modernizacji i rozwiązaniu problemu (opis poniżej) c) Aktualna instalacja DGP tylko grawitacyjna d) Ogrzewanie DGP jest jedynym dostępnym i tego muszę się na ten moment trzymać (kominek na paliwo stałe opalanie głównie drewnem, różnej jakości) e) Brak dedykowanych pomieszczeń w budynku takich jak kotłownia lub inne służące do instalacji elementów grzewczych (brak poddasza np. na turbinę) f) aktualny wkład kominkowy jakość marketowa oraz jest użytkowany już prawie 15 lat Problem: Aktualna instalacja DGP nie sprawdza się. Pokoje w najwyższych kondygnacjach (2gie piętro) mają ukrop, pozostałe słabo, lekko lub wcale nie są dogrzewane (parter i pierwsze piętro). Największy problem jest z łazienką i pokojem na parterze (obieg poziomy) Założenia/Plan instalacji DGP a) Wymiana wkładu kominkowego (14 kW) b) Demontaż i budowa na nowo obudowy kominka oraz kanałów do doprowadzenia ciepła do pomieszczeń na parterze (łazienka, pokój) c) Budowa kanału doprowadzającego powietrze do kominka z zewnątrz (wcześniej z pokoju) d) Na piętro 1 oraz piętro 2 instalacja grawitacyjna e) Na parterze, bo pomieszczeń poziomych instalacja na wylotach wiatraków wyciągających powietrze Pytania: a) Czy wymiana nowego wkładu kominkowego, nowa obudowa wkładu w tym izolacja, nowe kanały (w tym izolacja) ma realny wpływ na stopień dogrzania pomieszczeń, a co najważniejsze może wpłynąć na efektywność doprowadzenia ciepła do pokojów w układzie poziomym? b) Czy przedstawione założenia/plan instalacji ma szanse na bycie efektywnym cieplnie? c) Czy instalacja "mieszana", w pionie grawitacja, w poziomie wymuszony obieg wiatrakami ma szansę zadziałać równolegle? Czy może jedna z drugą nie będą działać? d) Czy można zainstalować turbinę w obudowie kominka? Z góry bardzo dziękuje za pomoc! jeżeli potrzebne są inne informacje, to proszę dawajcie znać! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 08.12.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Nie prościej zrobić ogrzewanie elektryczne? używałem DGP ponad 2 lata i przy włączonej turbinie wszystkie pomieszczenia były dogrzane, ale niestety byłem palaczem CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willu 08.12.2021 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Nie prościej zrobić ogrzewanie elektryczne? używałem DGP ponad 2 lata i przy włączonej turbinie wszystkie pomieszczenia były dogrzane, ale niestety byłem palaczem CO Dzięki za odpowiedź! pytanie tylko mam, czy turbina sterowała centralnie całym obiegiem? Czy tak jak w moim przykładzie tylko częścią? Nie jestem przekonany do instalacji elektrycznej z uwagi na koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 08.12.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 u mnie turbina ogrzewa całe poddasze użytkowe, steruje całym obiegiem, po prostu wszędzie jest ciepło i jest jednakowa temperatura. Jest jeszcze mocno oddalona siłownia i tam jest słabiej, trzeba by chyba dodać dodatkowy wentylator ale nie jest to mi potrzebne bo w tej chwili od 2 lat chodzi głownie podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts