MiroMirek 08.12.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 mam dach kopertowy 25 stopni nachylenia - do momentu instalacji PV wszystko OK - śnieg, deszcz swobodnie zsuwał się poza rynnę. Z racji, że na połaci południowej nie było za dużo miejsca to mam najniższy rząd paneli około 30 cm od krawędzi ostatniej dachówki ( tej nad rynną), panele są około 10cm wysokości nad dachówkami - już nie było czasu poczytać a fachowcy zapewniali, że te 30 cm będzię OK - no i nie jest OK , pomiędzy panelami a rynną tworzą się czapy śnieżne , przy większych opadach śniegu on jakoś tak powoli zsuwa się z paneli, że utyka właśnie pomiędzy panelami a rynną i też wpada do rynny. I tak teraz się zastanawiam jak sobie z tym poradzić ?: 1. zostawić jak jest i się nie przejmować, 2. próbować jakoś ten śnieg usuwać za pomocą tyczki ze zgarniakiem, mam parterowkę to od biedy można by to robić, już nawet próbowałem ale śnieg jest zamarznięty i nie bardzo chce się zsuwać 3. w okresie odwilży zamontować kable grzejne w rynnie ? może jakieś inne pomysły - będę zobowiązany pozdrawiam ps. taki sam temat daję w dziale PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 08.12.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Według mnie nic nie musisz z tym robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts