Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup drewna

Recommended Posts

Mam zamiar i możliwość zakupu drewna ok. 10 m3 ze składnicy leśnej (jodła) i zamierzam je od razu zawieźć do tartaku. Będę na pewno budował dom parterowy z użytkowym poddaszem ale jeszcze nie wybrałem projektu. Zastanawiam się na jakie deski to drewno pociąć - chodzi o grubość. Bardzo proszę wszystkich mających doświadczenie o podpowiedź.

Mam zamiar i możliwość zakupu drewna ok. 10 m3 ze składnicy leśnej (jodła) i zamierzam je od razu zawieźć do tartaku. Będę na pewno budował dom parterowy z użytkowym poddaszem ale jeszcze nie wybrałem projektu. Zastanawiam się na jakie deski to drewno pociąć - chodzi o grubość. Bardzo proszę wszystkich mających doświadczenie o podpowiedź.

A do czego te deski mają być przeznaczone? Podłogi? Boazeria? Szalówka? A może będziesz budował kanadyjczyka? Do wszystkich tych przeznaczeń potrzebna jest inna grubość.

Napisz więcej o ich przeznaczeniu.

Cenę będę znał jutro.

Zamierzam drewno preznaczyć na głównie szalunki, a także podbicia dachu. Zastnawiałem się nad podłogą ale nie wiem czy nie będzie na podłodze parkiet, a powiedziano mi, że taniej wyniesie zakup parkietu niż zakup drewna i wykonanie parkietu.

Pozostają również schody ale nie wiem czy jodła jest dobra na taki cel.

Podpowiedzcie jakie drewno kupić.

Znam już cenę ok. 270 zł kubik za drewno o średnicy powyżej 35 cm, ale pozyskanie dopiero w styczniu (plan).

Poczytałem forum i znalazłem rozważania na temat, które drewno lepsze na więźbę - bardzo jest chwalony modrzew. Może go warto też kupić?

Raczej będę się starał jeszcze drewna nie przecierać ale trzymać w całości. Oczywiście po okorowaniu.

Mam pytanie jakie drewno jest najlepsze na schody?

Pozdrawiam