Piotr_M 14.12.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Mam zamiar i możliwość zakupu drewna ok. 10 m3 ze składnicy leśnej (jodła) i zamierzam je od razu zawieźć do tartaku. Będę na pewno budował dom parterowy z użytkowym poddaszem ale jeszcze nie wybrałem projektu. Zastanawiam się na jakie deski to drewno pociąć - chodzi o grubość. Bardzo proszę wszystkich mających doświadczenie o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 14.12.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Mam zamiar i możliwość zakupu drewna ok. 10 m3 ze składnicy leśnej (jodła) i zamierzam je od razu zawieźć do tartaku. Będę na pewno budował dom parterowy z użytkowym poddaszem ale jeszcze nie wybrałem projektu. Zastanawiam się na jakie deski to drewno pociąć - chodzi o grubość. Bardzo proszę wszystkich mających doświadczenie o podpowiedź. A do czego te deski mają być przeznaczone? Podłogi? Boazeria? Szalówka? A może będziesz budował kanadyjczyka? Do wszystkich tych przeznaczeń potrzebna jest inna grubość. Napisz więcej o ich przeznaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.12.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Jeśli nie wiesz co będziesz z tego robił, a koniecznie chcesz kupić, to po zakupie okoruj i odpowiednio złóż. Drewno będzie już schło, a przynajmniej go nie zepsujesz dziwnymi wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RHM 14.12.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Rafałek ma rację. A jak przyjdzie co do czego, to cieśla odpowiednio potnie. Piotrze M: ile płaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 14.12.2004 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Cenę będę znał jutro. Zamierzam drewno preznaczyć na głównie szalunki, a także podbicia dachu. Zastnawiałem się nad podłogą ale nie wiem czy nie będzie na podłodze parkiet, a powiedziano mi, że taniej wyniesie zakup parkietu niż zakup drewna i wykonanie parkietu.Pozostają również schody ale nie wiem czy jodła jest dobra na taki cel.Podpowiedzcie jakie drewno kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.12.2004 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Jodła ma miękkie drewno. W związku z tym na podłogi czy schodny niezbyt się nadaja. Chyba, że masz pomysł jak ją utwardzić powierzchniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 15.12.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 jeśli calówki, to tnij śmiało-musisz okorować!!! Na podłogę się nie nadaje, na schody również. Nie znasz dachu - nie tnij- szkoda towaru- drewno na więźbę przeciera się na wymiar z lekkimi zapasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Jeżeli możesz ją skłądować to tylko okoruj i niech sezonuje, przyjdzie na nią czas to będzie jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.12.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 I pamiętaj - im szybciej okorujesz tym łatwiej okorujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.12.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Dobrze napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 16.12.2004 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Znam już cenę ok. 270 zł kubik za drewno o średnicy powyżej 35 cm, ale pozyskanie dopiero w styczniu (plan).Poczytałem forum i znalazłem rozważania na temat, które drewno lepsze na więźbę - bardzo jest chwalony modrzew. Może go warto też kupić?Raczej będę się starał jeszcze drewna nie przecierać ale trzymać w całości. Oczywiście po okorowaniu.Mam pytanie jakie drewno jest najlepsze na schody?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.12.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Okoruj, przetrzymaj, jakbyś mokre przetarł to by przy wysychaniu się poskęcało, a tak będziesz mniejsze straty miał z okazji odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 16.12.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Mam pytanie jakie drewno jest najlepsze na schody? Ja będę miała dębowe, ażurowe - mają montować w przyszłym tygodniu. Chyba dąb jest najpopularniejszym schodowym drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Piotr polecam Ci modrzew na więżbe ...na szalunki dobra jest jodła - deski 28 mm sa najekonomiczniejsze na schody dąb lub jesion pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.12.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Na więźbę modrzew może być, ale na szalunki od jodły zdecydowanie lepsza sosna. Na schody i parkiety polecam Ci ...brzoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.12.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 raf, masz coś osobistego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.12.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts