marvinetal 08.12.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Szukam rozwiązania na pomocnicze dogrzanie łazienki gdy c.o. chodzi na wolnym biegu (późny wieczór - wczesny ranek). Zależy mi na tym żeby dosyć szybko nagrzać pomieszczenie ale nie wysuszyć powietrza i nie wzbić całego kurzu dlatego myślę nad promiennikiem ciepła - takim nieosłoniętym żadną blachą. Łazienka ma 3.5m2. Promiennik mógłby wisieć na ścianie z dala od źródeł wody. Czy ktoś stosował takie rozwiązanie lub mógłby polecić jakieś modele, moce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.12.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Do łazienki grzejnik łazienkowy. Nieosłoniety promiennik to chyba nie jest dobry pomysł. Do tak małej i jakoś izolowanej wystarczy 1000W z programatorem tygodniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 09.12.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Szukam rozwiązania na pomocnicze dogrzanie łazienki gdy c.o. chodzi na wolnym biegu (późny wieczór - wczesny ranek). Zależy mi na tym żeby dosyć szybko nagrzać pomieszczenie ale nie wysuszyć powietrza i nie wzbić całego kurzu dlatego myślę nad promiennikiem ciepła - takim nieosłoniętym żadną blachą. Łazienka ma 3.5m2. Promiennik mógłby wisieć na ścianie z dala od źródeł wody. Czy ktoś stosował takie rozwiązanie lub mógłby polecić jakieś modele, moce? Mam u siebie takie rozwiązanie w łazience 3,7m2 i spisuje się bardzo dobrze .Za główne grzanie odpowiada drabinka a na szybkie strzały przed prysznicem czy po właśnie promiennik który nie dmucha. Powieszony na ścianie na wysokości 2m zwrócony pod kątem 45stopni(jest regulacja).Zakup w markecie Słodowego 3-4 lata temu w cenie 53zł obecnie 89.98.Moc 1.2kW z możliwością regulacji na 0.6kW za pomocą sznurka.Podłączony pod dodatkowy włącznik świecznikowy aby nie ciągać za sznurek.Odczuwanie ciepła po kilkunastu sekundach.Jak się nie spodoba można oddać do marketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 09.12.2021 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Do łazienki grzejnik łazienkowy. Nieosłoniety promiennik to chyba nie jest dobry pomysł. Do tak małej i jakoś izolowanej wystarczy 1000W z programatorem tygodniowym. A dlaczego nie? Wisząc ok 2m nad podłogą z dala od prysznica/wanny raczej się nie pochlapie. Próbowałem grzejnik olejowy ale tak wysuszał powietrze, że po 30min siada gardło. No i musi sie rozruszać najpierw Mam u siebie takie rozwiązanie w łazience 3,7m2 i spisuje się bardzo dobrze .Za główne grzanie odpowiada drabinka a na szybkie strzały przed prysznicem czy po właśnie promiennik który nie dmucha. Powieszony na ścianie na wysokości 2m zwrócony pod kątem 45stopni(jest regulacja).Zakup w markecie Słodowego 3-4 lata temu w cenie 53zł obecnie 89.98.Moc 1.2kW z możliwością regulacji na 0.6kW za pomocą sznurka.Podłączony pod dodatkowy włącznik świecznikowy aby nie ciągać za sznurek.Odczuwanie ciepła po kilkunastu sekundach.Jak się nie spodoba można oddać do marketu. A częściej używasz 1.2W czy 0.6W? Znalazłem coś takiego tylko nie wiem czy może być używany wewnątrz, szczególnie w mniejszych pomieszczeniach. Czy na twoim jest podany jakiś producent? Edytowane 9 Grudnia 2021 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 13.12.2021 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 A częściej używasz 1.2W czy 0.6W? Znalazłem coś takiego tylko nie wiem czy może być używany wewnątrz, szczególnie w mniejszych pomieszczeniach. Czy na twoim jest podany jakiś producent? Jedzie na maxa czyli 1.2kW https://www.castorama.pl/promiennik-kwarcowy-wiszacy-1-2-kw-id-1088448.html W tych tańszych promiennikach jak ten jest większy udział konwekcji jak promieniowania podczerwieni , aby cieszyć się podczerwienią w udziale ponad 90% trzeba dać kilka stówek za taki grzejnik więc za parę złotych nie ma co marudzić na ten grzejnik a spisuje się dobrze zwłaszcza po wyjściu z kąpieli czy prysznica kiedy temp.23-24 w łazience wydaje się niska.Takie ala turbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 13.12.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Po co takie dziadowstwo ? nie lepiej coś całkiem niedrogiego a dużo lepszego ?https://new-electric.pl/2813-3182-promiennik-podczerwieni-cronos-z-wifi-i-pilotem-330w.html#/110-kolor_ramki-bialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 13.12.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Po co takie dziadowstwo ? nie lepiej coś całkiem niedrogiego a dużo lepszego ?https://new-electric.pl/2813-3182-promiennik-podczerwieni-cronos-z-wifi-i-pilotem-330w.html#/110-kolor_ramki-bialy A no po to aby grzało w przeciwieństwie do tego kawałka blachy które tylko lepiej wygląda.Miałem takie bo się naczytałem głupot o tej hiper technologi a to zwykła kupa się okazała i oddałem z powrotem.Za cenę poniżej 100zł można temu promiennikowi wybaczyć gorszą estetykę zresztą 330w vs. 1200w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts