Jacek 86 08.12.2021 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Witam,Szanowni forumowicze - proszę o pomoc. Mam mieszkanie w nowej szeregówce, parter i piętro, łącznie ok 120 m. Ogrzewanie piec na ekogroszek (marketowy, taki był), w pomieszczeniach grzejniki z termostatami i na powrocie podłogówka w łazienkach. za piecem zawór 4D sterowany ze sterownika TECH. Nie mam żadnego czujnika temperatury w pokoju więc kombinuję jak by osiągnąć najbardziej ekonomiczne spalanie. Ustawienia:- temperatura zadana 60 st; histereza 2 stopnie- podawanie 17 se- przerwa podawania 80 se- nadmuch 3 /10- pompa obiegowa (3 biegi) ustawiona na bieg nr 1- na zworze 4D ustawiona temperatura w zależności od temperaturze na zewnątrz od 42 do 44 / 45 st (w duże mrozy nawet 50) Z moich kombinacji wyszło mi, że najmniej opału idzie kiedy mam ustawioną pompę na I biegu oraz gdy pompa załącza się przy temperaturze 59 stopni. Powoduje to, że kiedy piec jest w podtrzymaniu, pompka chodzi, kiedy zaczyna się wychładzać, pompa się wyłącza, piec jest jeszcze chwile w podtrzymaniu i potem szybciej dochodzi w trybie pracy do tych 60 stopni. Czy takie rozumowanie i postepowanie jest słuszne? Kiedy ustawiałem załączanie pompy na np. 50 stopni, piec w podtrzymaniu był max przez kilka minut i potem ponownie wchodził w tryb pracy. Powodowało to 2 razy większe zużycie ekogroszku (worek 25 kg na dobę groszku Wesoła - 28 KJ). Przestawienie pompy na wyższy bieg, także wpływa na dużo większe spalanie. Czy macie pomysł co mogę zrobić? Może jakimś pomysłem byłoby olanie zaworu 4D i ustawienie tam powiedzmy 60 stopnie by całość z pieca szła w obieg i by tylko termostaty regukowały temperatury w pomieszczeniach? Jakie jest książkowe, modelowe ustawianie takiego układu (z samą kombinacją z czasami podawania i przerwy mogę się już pobawić)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts