Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIBE F2040 - co mówi wykres?

meehowy

Recommended Posts

Witajcie,

Pierwszy sezon z PC (NIBE F2040 + SHK 200M + bufor CO. 100L), czekam na pierwszy rachunek z pełnego okresu z włączonym CO. Patrzę sobie na wykresy i trochę się martwię, choć nie wiem, czy potrzebnie. Czy doświadczeni mogą rzucić okiem? Niestety Nibe nie daje bardzo przejrzystych danych np. czas pracy pompy w okresach i z jaką częstotliwością, więc pewne rzeczy trzeba wnioskować. Wykres w załączniku to zewnętrzna temp. zasilania na wyjściu z pompy, więc w zasadzie widać, kiedy pompa chodzi. Linie pionowe siatki to 1h. Na wykresie ostry spadek w dół co mniej więcej godzinę to odszranianie (koreluje się z komunikatami o odszranianiu). Ostry skok w górę do 50 st. przed godz. 8:00 to grzanie CWU. Generalnie można odnieść wrażenie, że pompa pracuje w dość długich cyklach, a spadek temperatury po wyłączeniu pompy a przed odszranianiem jest bardzo szybki. Z innego wykresu wynika, że przy obecnych temp. zew. ok. -5 st. pompa pracuje przez 3/4 czasu (średnio 3h w okresie 4h). Czy to normalne? Dodam, że wszystko na razie chodzi na ustawieniach domyślnych, krzywa grzewcza fabryczna, stopniominuty też.

Dzięki,

Michał

2021-12-09 13_05_23-Historia - Szkocja - myUpway™ — Mozilla Firefox.jpg

W domu grzejniki? Temperratury generalnie dość wysokie - COP na pewno szału nie będzie robił.

Wyłączenie co godzinę to nie jest optymalna sytuacja. Widać, że odbiór ciepła nie nadąża za produkcją.

W domu grzejniki 70% + podłogówka 30%. Za pompą oczywiście wyjście na podłogówkę i grzejniki jest niezależne. Na grzejniki idzie tyle, ile daje pompa z krzywej. Na podłogówkę jest zawór trójdrożny z regulacją + dodatkowa pompa i mam ustawione 30 st. w podłogę. W domu faktycznie temperatura jest bardzo komfortowa, wręcz mam wrażenie, że jest cieplej niż było na ekogroszku ;-)

Wykres też tak to właśnie czytam: ze odbiór ciepła jest na tyle duży, że spadek jest bardzo szybki. Temperatury, które określasz jako wysokie, wynikają z domyślnej krzywej grzewczej. Zastanawiam się nad:

- obniżeniem krzywej

- zjechaniem ze stopniominutami

- dla testów wyłączeniem dodatkowej pompy od podłogówki i pompowaniem całej wody w układzie tylko pompą obiegową w PC.

Wszelkie sugestie mile widziane ;-)

Poza tym mam jeszcze pytanko o odszranianie: czy faktycznie przy każdym odszranianiu włącza się pompa, czy może korzysta z ciepła z CO? I czy można jakoś ograniczyć częstotliwość odszraniania? Z wykresu powyżej mam wrażenie, że pompa włącza najpierw normalnie na CO na skutek spadku stopniominut i dopiero po chwili następuje odszranianie, a po nim pompa dalej pracuje, żeby grzać do zero stopniominut. Tak jakby oprogramowanie wykorzystywało normalny cykl pracy pompy i odszraniało niejako przy okazji.

Michał

Krzywą możesz spróbować lekko obniżyć. Grzejniki wymieniałeś na typowo pod pompę niskotemperaturowe?

Jeśli chodzi o stopniominuty to nie podpowiem, nie wczytywałe się nigdy jak działa ten ich algorytm.

Wyłaczenie pompki obiegowej CO może nie być dobvrym pomyslem, ale wszystko zalezy jak to jest spięte hydraulicznie.

Stopniominuty to trywialna sprawa. System na podstawie krzywej, ewentualnie czujnika pokojowego wylicza temperaturę zasilania. Powiedzmy, że wyliczył nam 30 stopni. Teraz pompa sprawdza jaka jest temperatura zasilania powiedzmy, że mamy 25 stopni. Czyli wartość parametru „stopniominuty” wzrosną nam przez 10 minut o 50. Pompa pilnuje żeby stopniominuty schodziły do 0 i stara się dobrać taką moc żeby odbywało się to jak najpłynniej. Na stopniominutach opierają się pozostałe parametry. Włącz sprężarkę, Uruchom podgrzewacz pomocniczy. Żeby pompa nie taktowała mam ustawione, że po zejściu do 0, czeka do 120 stopniominut żeby ponownie wystartować. Tak samo działa załączenie grzałek, pomimo tego ,że w parametrach mam ustawione załączenie od +2. To nie załączą się dopóki stopniominuty przekroczą u mnie 360. W praktyce w tym roku miałem już temperatury w nocy (podlaskie -10) pompa bez problemu dawała radę bez grzałek bo na samej sprężarce podbijała temperaturę zasilania powyżej potrzebnej i zbijała stopniominuty do 0.

U mnie sprawdza się czujnik pokojowy. Mam dom parterowy ,a czujnik dość "referencyjnym" miejscu. Wahania temperatury w stosunku do tego miejsca wynoszą 0,3 stopnia. W nibe możesz ustawiać procent wpływu czujnika na pracę pompy. Działa to fajnie, bo jeżeli temperatura w pomieszczeniu przekroczy ustawione 22 stopnie to pompa się nie wyłącza tylko obniża temperaturę zasilania.

U mnie sprawdza się czujnik pokojowy. Mam dom parterowy ,a czujnik dość "referencyjnym" miejscu. Wahania temperatury w stosunku do tego miejsca wynoszą 0,3 stopnia. W nibe możesz ustawiać procent wpływu czujnika na pracę pompy. Działa to fajnie, bo jeżeli temperatura w pomieszczeniu przekroczy ustawione 22 stopnie to pompa się nie wyłącza tylko obniża temperaturę zasilania.

Nie mam pewności, czy u mnie czujnik pokojowy jest uwzględniany. Pompa póki co chodzi na domyślnych. Możesz proszę podpowiedzieć, gdzie włączasz uwzględnianie czujnika w pracy pompy oraz ustawiasz wpływ? Dzięki.

Co się tyczy stopniominut, to widzę to tak (chociaż jestem mało doświadczony, więc mogę się mylić) : samo ich obniżanie jest trochę bez sensu, bo jeśli masz duże różnice między obliczonym a faktycznym zasilaniem i SM spadają szybko, powiedzmy 5 st/min, to w ciągu 10 minut masz spadek 50 SM. Jeśli obniżysz SM powiedzmy z domyślnych -60 na -120, to opóźnisz włączenie pompy o raptem 12 minut. Więc wydaje się sensowne raczej obniżeni krzywej grzewczej, aby wyliczona różnica między zadaną a faktyczną temp. zasilania była jak najmniejsza. Oczywiście nie można przesadzić, bo w chałupie zrobi się za zimno ;-)

Michał

Czujnik aplikacji uplink - > zarządzaj -> zzawansowane -> ustawienia czujnika pokojowego. Tam masz możliwość włączenia i ustawienia suwakiem skali od 1 do 6. ja mam 4. Co do ustawień to mam zrobione tak. Temperatura ustawiona na 22. W harmonogramie ustawiam sobie obniżenie temperatury w godzinach 19-22. oraz 7:30 -11 na 19 stopni. W praktyce pompa chodzi bez wyłączania od 11 do tej 19 oraz od 22 do 7:30. Zauważyłem, że przy niższych temperaturach paradoksalnie szybciej potrafiła zejść ze stopniominutami do 0 (Kręci się do 115 Hz) stąd parametr start sprężarki ustawiony na 120. Żeby nie odpalała się po 20 minutach znowu tylko poczekała te 40. Nie podoba mi się w niej, że odszrania się co godzinę, a w warunkach dużej wilgotności około 0 stopni nawet co 40 minut.

Czujnik aplikacji uplink - > zarządzaj -> zzawansowane -> ustawienia czujnika pokojowego. Tam masz możliwość włączenia i ustawienia suwakiem skali od 1 do 6. ja mam 4. Co do ustawień to mam zrobione tak. Temperatura ustawiona na 22. W harmonogramie ustawiam sobie obniżenie temperatury w godzinach 19-22. oraz 7:30 -11 na 19 stopni. W praktyce pompa chodzi bez wyłączania od 11 do tej 19 oraz od 22 do 7:30. Zauważyłem, że przy niższych temperaturach paradoksalnie szybciej potrafiła zejść ze stopniominutami do 0 (Kręci się do 115 Hz) stąd parametr start sprężarki ustawiony na 120. Żeby nie odpalała się po 20 minutach znowu tylko poczekała te 40. Nie podoba mi się w niej, że odszrania się co godzinę, a w warunkach dużej wilgotności około 0 stopni nawet co 40 minut.

Dzięki za konkretne info! Zwłaszcza, że pompa pracuje w tak długich cyklach i że często odszrania. Widzę to samo u siebie.

Ja mam pompę F2040, która obsługuje myupway, nie uplink. Poza tym nie mam wykupionej opcji premium do zarządzana zdalnie. W każdym razie pogrzebię w ustawieniach samej pompy.

Co do szybszego schodzenia stopniominut w niższych temperaturach przy wyłączonej spreżąrce, to myślę, że to normalne. Jest zimniej > więcej ciepła oddawane jest do instalacji > niższa temperatura powrotu > niższa temperatura zasilania > większa różnica do zadanej > większe różnice stopniominut.

A korzystałeś z pompy bez czujnika pokojowego? Były różnice?

Dzięki za konkretne info! Zwłaszcza, że pompa pracuje w tak długich cyklach i że często odszrania. Widzę to samo u siebie.

Ja mam pompę F2040, która obsługuje myupway, nie uplink. Poza tym nie mam wykupionej opcji premium do zarządzana zdalnie. W każdym razie pogrzebię w ustawieniach samej pompy.

Co do szybszego schodzenia stopniominut w niższych temperaturach przy wyłączonej spreżąrce, to myślę, że to normalne. Jest zimniej > więcej ciepła oddawane jest do instalacji > niższa temperatura powrotu > niższa temperatura zasilania > większa różnica do zadanej > większe różnice stopniominut.

A korzystałeś z pompy bez czujnika pokojowego? Były różnice?

Korzystałem, praktycznie to samo - trzeba tylko dopasować krzywą, swoją drogą masz tam opcję "własna krzywa " pod numerem 0 gdzie możesz ustawić konkretną temperaturę zasilania dla temp. zewnętrznej. Czujnik pozwala się trochę pomylić i podbije/obniży temperaturę.