Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przekształcenie działki rolnej w budowlaną - pytanie?

Recommended Posts

Witam serdecznie, mam w planach wybudować dom, jednak mam działkę ktora narazie widnieje jako pole orne, w gminie już jest wstępna mapa mpzp ale nikt nie wie kiedy Rada Gminy uchlali to i kiedy wogole to ruszy... ja niedawno słyszałem ze mozna złozyć wniosek i samemu starać się o przekształcenie swojej działki indywidualnie po uiszczeniu opłaty itd czy to prawda? czy mogę podjechać do gminy pogadać w wójtem ? czy jest szansa,że coś załatwić uda mi się? Pozdrawiam Danielhttps://9apps.ooo/ Edytowane przez KagisoRabada

Masz pole, czy podzielone działki?

To że jest oznaczona R - jako rola / użytki rolne to nie znaczy, że nie może być budowlana. Jak nie ma MPZP, to się wtedy występuje o warunki zabudowy. R się przekształca na B dopiero na etapie wniosku o pozwolenie na budowę. Po przekształceniu wzrośnie podatek. Nawet jak jest MPZP to i tak trzeba te przekształcenie wykonać.

Znaczenie ma też klasa gruntu. Dobre grunty rolne to problem, bo trzeba bodajże mieć zgodę ministerstwa no i koszty. Od IV wzwyż są za darmo. Na dom przysługuje Ci 500m2 przekształcenia za darmo.

Jeżeli w bliskiej perspektywie jest zatwierdzenie planu, to może poczekaj, bo potem jak sprzedasz to Ci przyjdzie płacić tak zwaną rentę planistyczną - opłatę za wzrost wartości działki w wyniku uchwalenia MPZP. Ona obowiązuje bodajże przez 5 lat od uchwalenia planu.

Jeżeli budujesz dla siebie i na pewno nie będziesz sprzedawał, to się nie musisz tym przejmować. To nie ma sensu czekać cholera wie ile.

O ile nic nie pomieszałem ;)

Edytowane przez Emcichy