Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe dwuskrzydłowe z ruchomym słupkiem

Recommended Posts

Witam

Od kilku lat miałem problem z przedmuchami przy drzwiach balkonowych. Są to duże dwuskrzydlowe drzwi z tzw ruchomym słupkiem. Kiedy dowiedziałem się że jet opcja regulacji mimośrodów postanowiłem się tym ratować. Drzwi przy futrynach moze faktycznie szczelniej dolegają, nawet klamke ciężko przekręcić przy zamykaniu ale wyczaiłem że dmucha i to dość mocno na węwnętrznych rogach skrzydeł i tylko u góry i na dole. Przy bliższym rozeznaniu mam wrażenie że czegoś tam brakuje. Czy nie powinno być w tym miejscu jakiejś dodatkowej uszczelki / nakladki?

Nie mogę wrzucić foto bezpośrednio na forum więc podaje linki do zdjęć.

https://ibb.co/0KHxRZX

https://ibb.co/G20jjzb

Na pierwszym zdjęciu widać, że skrzydła nie są wypoziomowane (regulacja). Może skrzydło jest opuszczone, a może rama zawiasowa nie ma przekątnej.

Na drugim zdjęciu jest wyraźnie widać, że zaślepka słupka ruchomego jest ułamana:

https://www.oknonet.pl/pl/akcesoria/akcesoria_okna/podkladki_zaslepki/cs,1,cc,1,produkt,41732.html

Pokazywana przeze mnie w linku jest słaba. W sensie że tworzywo od nich jest kruche (kupowałem kiedyś podkładki montażowe, niby dwa grosze tańsze, a nie warte nawet złamanego.

Poszukaj oryginału, najlepiej przez producenta okien.

Może to glupio zabrzmi ale jak sprawdzic jaki producent wyprodukowal okno? Okna były monyowane 10 lat temu nie mam papierow zadnych, na oknie nie widzd nigdzie oznaczenia producenta. Na innym oknir jest kawalek naklejki decco ale dzsonipem tam i oni nie sa producentem okien tylko profili jesli dobrze pamiętam.

No nie wiem.... ja odsyłam do umowy. Zawsze w niej piszę producenta, model itp.

Czasem jest logo na klamce (u markowych producentów), częściej na ramce międzyszybowej jest nadruk z nazwą.

A jak nie to zrób foto okna (narożnik, otwarte, od zewnątrz) - jest sporo osób, które rozpoznają profile po kształtach.

tak już kontaktowałem się z producentem ale szału nie ma jeśli chodzi o kontakt. Czy takie rzeczy ewentualnie można z innej firmy? Bo zadzwoniłem do pierwszej lepszej firmy sprzedającej okna w mieście i powiedzieli że mogę takie coś dokupić ale tylko jeśli kupowałem u nich okna.

Powiedzieli tak nie dlatego, że nie chcą Cię "ukarać" za wybór innych okien, a z obaw, czy to co Ci ściągną będzie pasować. To drobiazg za kilka zł, ale trzeba znać konkretny model. Ja też bym nie ryzykował, że kupię coś, co mi potem zostanie.

dobra "części zamienne" ogarnięte, podjechałem do producenta i dostałem podobno 2 ostatnie sztuki bo teraz już robią inną metodą

Teraz inny problem, czy ma ktoś jakiś manual jak to wymienić?

Myślałem że wystarczy to tylko odkręcić 1 śrubkę i wymienić ale gość u producenta powiedział że to trzeba ściągnąć skrzydło i trochę rozebrać profil, żeby wymienić tą zaślepkę.