Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tulipany - czy jeszcze można sadzić?

Recommended Posts

Nie jestem specjalista od cebulowych, ale z tego co wyczytałem sadzac swoje, nie tylko chodzi o to zeby wsadzic do ziemi przed mrozami ale o to by przed nadejsciem chłodów cebulki zaczeły sie rozwiajc i przygotowywac do zimowania i kielkowania wiosna. Teraz niestety moga nie mieć na to czasu.

A swoja droga patrząc na przeceny w sklepach to chyba mozna zaryzykowac bo strata kilku złotych nie powinna byc bolesna :) a doświadczeniami podzielisz sie z nami :).

MOzna jeszcze spróbowac wsadzić cebulki do doniczek i przechowac je w domu w chłodnym miejscu a wiosna wsadzić całe doniczki do ziemi ale tez podobno do polowy grudnia tylko takie dzialania sa dozwolone.

Powodzenia :)

• 2 weeks później...

Cześć

Ja też chyba 4 lata temu posadziłam otrzymane przed świętami, w grudniu cebulki tulipanów. Dwa dni później mróz ściął ziemię i trzymał do wiosny. Nie robiłam sobie dużych nadziei, że coś z tego bedzię... a jednak. Na wiosnę pięknie zakwitły tylko może trochę później. Pozdrawiam M.

NIE JESTEM OGRODNIKIEM. DLATEGO MOGE TYLKO PODZIELIĆ SIE DOŚWIADCZENIEM I WIEDZĄ MOJEJ BABCI, KTÓREJ OGRÓD PRZEZ CAŁY ROK CIESZYŁ OCZY. BABCIA ZAWSZE WYKOPYWAŁA CEBULKI TULIPANA NA ZIMĘ I SADZIŁA JE WIOSNĄ.

W TYM RZECZ, ŻE GŁĘBOKOŚĆ WYSTĘPOWANIA CEBULEK W ZIEMI MA WPŁYW NA PÓŹNIEJSZY KWIAT. NIE MOGĄ BYĆ ONE UMIESZCONE W ZIEMI ZBYT GŁĘBOKO.

Cześć!

Cytat:

"NIE JESTEM OGRODNIKIEM. DLATEGO MOGE TYLKO PODZIELIĆ SIE DOŚWIADCZENIEM I WIEDZĄ MOJEJ BABCI, KTÓREJ OGRÓD PRZEZ CAŁY ROK CIESZYŁ OCZY. BABCIA ZAWSZE WYKOPYWAŁA CEBULKI TULIPANA NA ZIMĘ I SADZIŁA JE WIOSNĄ. "

Ale czy na pewno były to cebulki tulipanów??????

Na zimę wykopuje się wiele różnych cebulek i karp roślin np. cebulki mieczyków, krokosmii i frezji, karpy dalii, bulwy begonii.... (rośliny te sadzi się oczywiście wiosną). Z mojego doświadczenia (a także z literatury) wynika, że jeśli chodzi o tulipany to wykopuje się je po przekwitnięciu i zżółknieciu liści a najlepszy okres sadzenia to wrzesień - październik. Choć jak wcześniej pisałam zdarzyło mi się posadzić te cebulki w grudniu i pomimo tego rośliny zakwitły.

Małgośka

• 2 weeks później...

Przepraszam, że tak późno odpowiadam.

Abym mogła Ci odpowiedzieć będe musiała zaciągnąć języka u rodziny.

Wówczas napiszę może więcej.

To co napisałaś jest rzeczywiście praktykowane i chyba zgodnie ze sztuką ogrodniczą. Może nawet korzystne dla cebulek. Jeśli nawet moja babcia postępowała niezgodnie ze sztuką to wychodziło jej to dobrze.

pozdrawiam