marta1719498972 14.12.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Czy można jeszcze, zkłądając, że pogoda będzie przez najbliższe dni taka jak teraz, zasadzić tulipany? Drogie ogrodniczki i ogrodnicy podpowiedzcie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 14.12.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Nie jestem specjalista od cebulowych, ale z tego co wyczytałem sadzac swoje, nie tylko chodzi o to zeby wsadzic do ziemi przed mrozami ale o to by przed nadejsciem chłodów cebulki zaczeły sie rozwiajc i przygotowywac do zimowania i kielkowania wiosna. Teraz niestety moga nie mieć na to czasu. A swoja droga patrząc na przeceny w sklepach to chyba mozna zaryzykowac bo strata kilku złotych nie powinna byc bolesna a doświadczeniami podzielisz sie z nami . MOzna jeszcze spróbowac wsadzić cebulki do doniczek i przechowac je w domu w chłodnym miejscu a wiosna wsadzić całe doniczki do ziemi ale tez podobno do polowy grudnia tylko takie dzialania sa dozwolone. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 14.12.2004 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Dzięki za odpowiedź. Nie chodzi o pieniądze, ale szkoda, żeby się cebulki zmarnowały. A pan, od którego kupowałam cebulki, powiedział, żeby wsadzić jeszcze teraz. I ludziska kręcący się obok też tak mówili. Ale forum jest jak wyrocznia, więc zapytuję tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 17.12.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Kilka lat temu tulipany sadzilam 31 grudnia a marchewke sialam w styczniu. Uroslo i jedno i drugie. Jezeli ziemia nie jest zmarznieta mozna posadzic, a jak sie boisz ze zmarzna rozluz warsztwe kory, trocin lub swierkowych galezi.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 28.12.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Załuje ze ja nie posadzilem cebul w tym roku pózniej bo jak tak dalej pójdzie to za tydzień beda mi wszytkie kwitły albo zamarzna bo pusciły piekne paki i ida do góry jak szalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 29.12.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Cześć Ja też chyba 4 lata temu posadziłam otrzymane przed świętami, w grudniu cebulki tulipanów. Dwa dni później mróz ściął ziemię i trzymał do wiosny. Nie robiłam sobie dużych nadziei, że coś z tego bedzię... a jednak. Na wiosnę pięknie zakwitły tylko może trochę później. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyska 30.12.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 NIE JESTEM OGRODNIKIEM. DLATEGO MOGE TYLKO PODZIELIĆ SIE DOŚWIADCZENIEM I WIEDZĄ MOJEJ BABCI, KTÓREJ OGRÓD PRZEZ CAŁY ROK CIESZYŁ OCZY. BABCIA ZAWSZE WYKOPYWAŁA CEBULKI TULIPANA NA ZIMĘ I SADZIŁA JE WIOSNĄ. W TYM RZECZ, ŻE GŁĘBOKOŚĆ WYSTĘPOWANIA CEBULEK W ZIEMI MA WPŁYW NA PÓŹNIEJSZY KWIAT. NIE MOGĄ BYĆ ONE UMIESZCONE W ZIEMI ZBYT GŁĘBOKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 30.12.2004 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Cześć! Cytat:"NIE JESTEM OGRODNIKIEM. DLATEGO MOGE TYLKO PODZIELIĆ SIE DOŚWIADCZENIEM I WIEDZĄ MOJEJ BABCI, KTÓREJ OGRÓD PRZEZ CAŁY ROK CIESZYŁ OCZY. BABCIA ZAWSZE WYKOPYWAŁA CEBULKI TULIPANA NA ZIMĘ I SADZIŁA JE WIOSNĄ. " Ale czy na pewno były to cebulki tulipanów??????Na zimę wykopuje się wiele różnych cebulek i karp roślin np. cebulki mieczyków, krokosmii i frezji, karpy dalii, bulwy begonii.... (rośliny te sadzi się oczywiście wiosną). Z mojego doświadczenia (a także z literatury) wynika, że jeśli chodzi o tulipany to wykopuje się je po przekwitnięciu i zżółknieciu liści a najlepszy okres sadzenia to wrzesień - październik. Choć jak wcześniej pisałam zdarzyło mi się posadzić te cebulki w grudniu i pomimo tego rośliny zakwitły. Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyska 11.01.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Przepraszam, że tak późno odpowiadam. Abym mogła Ci odpowiedzieć będe musiała zaciągnąć języka u rodziny.Wówczas napiszę może więcej.To co napisałaś jest rzeczywiście praktykowane i chyba zgodnie ze sztuką ogrodniczą. Może nawet korzystne dla cebulek. Jeśli nawet moja babcia postępowała niezgodnie ze sztuką to wychodziło jej to dobrze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts