Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana dwuteownika IN240 na HE200

Recommended Posts

Mam w więźbie wbudowana taka podporę z dwuteownika - oryginalnie IN240. Chciałbym ja zamienić na niższą, ktoś budujący ten sam projekt zastosował HE200. Czy ktoś mógłby mi przeliczyć czy to podobny rząd wytrzymałości?

IN200.jpg

Edytowane przez zarek36
dodanie zdjęcia

Patrzę w tablice i nie widzę nic co ma IN240 - domyślam się (mogę się mylić ) że to może chodzić o dwuteownik zwykły, kolejny profil HE200 wydaje się jeszcze bardziej tajemniczy, w tablicach które posiadam występuje od wysokości 400x xxxxx - bardzo ważne drugie oznaczenie. Może sprecyzuj co to za profile

może chodzi o zamianę INP240 na HEB 200

Wskaźnik wytrzymałości dla INP240 to 354cm3 a dla HEB200 to 570cm3

Czyli HEB200 jest mocniejszy od INP240 w przekroju Wx. Natomiast trzeba też mieć na uwadzę że HEB200 jest cięższy, waży 61kg/m a INP240 36kg/m.

Można by było rozważyć zastosowanie HEA200, gdzie Wx to 389cm3 i masa 42,3kg/m

może chodzi o zamianę INP240 na HEB 200

Wskaźnik wytrzymałości dla INP240 to 354cm3 a dla HEB200 to 570cm3

Czyli HEB200 jest mocniejszy od INP240 w przekroju Wx. Natomiast trzeba też mieć na uwadzę że HEB200 jest cięższy, waży 61kg/m a INP240 36kg/m.

Można by było rozważyć zastosowanie HEA200, gdzie Wx to 389cm3 i masa 42,3kg/m

Trzeba wiedzieć o jakie profile chodzi dokładnie bo można w błąd wprowadzić inwestora. Ja zamiast Wx porównywałbym Jx.

Tutaj chodzi o dwuteownik czyli przy prostym zginaniu do obliczenia naprężen używa się wzoru G=Mgmax/Wx. Jeśli jest jakieś skręcanie to rzeczywiście uwzględnia się momenty bezwładności Jx, Jy i odległości od środka J. Dobrze jakby autor podał jakie siły będą działać na tą belkę. Zapewne koncentracja naprężen będzie miała miejsce w dolnej części spojenia belek.

IN240 , tak jest w projekcie. Projekt jest aktualnie sprzedawany( ze zmianami 2021) ale pochodzi z 2017r.

Istotą mojego pytania jest czy zamieniając dwuteownik o wysokości 240 na niższy ale szerszy, zachowam wymaganą "wytrzymałość" na nacisk więźby. Zyskam tym około 6 cm nad głową. Najbliższy jest HEA i ku niemu się skłaniam, ale ma cieńszą "nóżkę"

Można dobrać taki dwuteownik typu HEA aby miał nośność nie mniejszą niż pierwotny - być może typu IPN240.

Zamienny za IPN 240 o Ix=4250cm4, Wx=354cm3 może być

- HEA 200 o Ix=3692cm4 i Wx=388cm3 ale będzie trochę większe ugięcie

- HEB 180 o Ix=3830cm4 , Wx=425cm3 ale będzie trochę większe ugięcie

Mogą też być inne profil ale trzeba to policzyć bo zamiana 1:1 nie zawsze będzie najbardziej poprawna.