Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna w garażu ocieplanym 32m.kw. - czujniki

Recommended Posts

Witam

Jestem obecnie na etapie SSO, garaż 32m.kw. oddzielony ścianą z kotłownia, która będzie miała piec elektryczny Kospel. Garaż w bryle budynku, będzie ogrzewany.

Z racji tego że nie będę miał kominów, projektant usunął kanał wentylacyjny grawitacyjny i zostaje mi raczej tylko wentylacja mechaniczna. Jak to w praktyce wygląda? wentylator wywiewny pod stropem, a nawiew np. w otworach bramy garażowej? Jak się praktykuje?Czy ten wylot z wentylatora to ma być jeszcze wyprowadzony jakimiś rurami spiro do dachu? Czy normalnie na zewnątrz elewacji? Bo jestem kompletnie zielony. Jest też opcja bramy garażowej segmentowej w której tylko górny segment otwiera się gdy wilgotnosc w garażu wzrośnie do określonego przez sterownik poziomu. Myślałem, czy by jakos nie podłączyć tam też czujnika czadu, ale czy to nie za dużo kombinacji? Bramy jeszcze nie mam :) tak to wygląda na zdjęciu:

https://imageupload.io/i/KTS6Oc0I8p

Kierownik po lewej stronie w rogu zaznaczył miejsce na kratkę, ale to chyba za mało

Edytowane przez Wilq84

Dla bezpieczeństwa czujnik czadu z alarmem wskazany.

Szkoda dziurawić dach wentylacją bo w przyszłości jest to źródło przecieków.

Wentylator wywiewny higrosterowalny w miejscu zaznaczonym przez kierownika wydaje się być rozsądną opcją. Dopływ powietrza nieszczelnościami. Bo nie wierzę, aby brama segmentowa była taka szczelna.

Dla bezpieczeństwa czujnik czadu z alarmem wskazany.

Szkoda dziurawić dach wentylacją bo w przyszłości jest to źródło przecieków.

Wentylator wywiewny higrosterowalny w miejscu zaznaczonym przez kierownika wydaje się być rozsądną opcją. Dopływ powietrza nieszczelnościami. Bo nie wierzę, aby brama segmentowa była taka szczelna.

Dzięki, ten wentylator to na górze rozumiem zgodnie ze sztuką?