Wilq84 11.12.2021 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) Witam Jestem obecnie na etapie SSO, garaż 32m.kw. oddzielony ścianą z kotłownia, która będzie miała piec elektryczny Kospel. Garaż w bryle budynku, będzie ogrzewany. Z racji tego że nie będę miał kominów, projektant usunął kanał wentylacyjny grawitacyjny i zostaje mi raczej tylko wentylacja mechaniczna. Jak to w praktyce wygląda? wentylator wywiewny pod stropem, a nawiew np. w otworach bramy garażowej? Jak się praktykuje?Czy ten wylot z wentylatora to ma być jeszcze wyprowadzony jakimiś rurami spiro do dachu? Czy normalnie na zewnątrz elewacji? Bo jestem kompletnie zielony. Jest też opcja bramy garażowej segmentowej w której tylko górny segment otwiera się gdy wilgotnosc w garażu wzrośnie do określonego przez sterownik poziomu. Myślałem, czy by jakos nie podłączyć tam też czujnika czadu, ale czy to nie za dużo kombinacji? Bramy jeszcze nie mam tak to wygląda na zdjęciu: https://imageupload.io/i/KTS6Oc0I8p Kierownik po lewej stronie w rogu zaznaczył miejsce na kratkę, ale to chyba za mało Edytowane 11 Grudnia 2021 przez Wilq84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.12.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Dla bezpieczeństwa czujnik czadu z alarmem wskazany. Szkoda dziurawić dach wentylacją bo w przyszłości jest to źródło przecieków. Wentylator wywiewny higrosterowalny w miejscu zaznaczonym przez kierownika wydaje się być rozsądną opcją. Dopływ powietrza nieszczelnościami. Bo nie wierzę, aby brama segmentowa była taka szczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilq84 11.12.2021 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Dla bezpieczeństwa czujnik czadu z alarmem wskazany. Szkoda dziurawić dach wentylacją bo w przyszłości jest to źródło przecieków. Wentylator wywiewny higrosterowalny w miejscu zaznaczonym przez kierownika wydaje się być rozsądną opcją. Dopływ powietrza nieszczelnościami. Bo nie wierzę, aby brama segmentowa była taka szczelna. Dzięki, ten wentylator to na górze rozumiem zgodnie ze sztuką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.12.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Nie wiem jakie tam masz plany, ale lepiej ten wentylator umieścić po drugiej stronie okna. Oczywiście gdzieś wysoko, pod stropem.Powietrze będzie wpadać nieszczelnościami bramy wjazdowej i przebędzie dłuższą drogę osuszając zaparkowane auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts