Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach cementowy

KFKF

Recommended Posts

Mam pytanko do osób posiadających dachówkę cementową. Czy kurz na dachu, jaki powstał w wyniku cięcia dachówek schodzi po pewnym okresie czasu czy są z tym problemy. Bo słyszałem różne opinie, a firma zapewnia mnie że ponoć wystarczy kilka deszczów, lub śnieg i dach jest wyczyszczony ??

A ja czekałam długo aż zejdzie. Tzn kilka tygodni, ale z nieba się lało (oj i to jak się lało), a to nie schodziło. Zrobiło się jeszcze gorzej, bo z kurzu powstała papka, która oblepiła dach. Wykonawca przyjechał, popatrzył, nie wierzył, że taka brzydota z tego się zrobiła, wpuścił na dach swoich pracowników i kazał im to zmyć. Najpierw próbowali samą wodą (z węża). Nic. Potem woda pod ciśnieniem. Nie zeszło (zeszło tylko trochę). Przyjechali więc trzeci raz, przywieźli szczoteczki, jakiś płyn do czyszczenia i szorowali. Zeszło. Dachówka Euronit, ceglasta.

Może zależy od ilości tego pyłu i intensywności opadów. Jak już pisałem najdłużej schodziło z mokrej dachóki bo włąśnie robiłą się taka paka - ale zeszło. Może jak tego jest więcej i potem lekko przyschnie to zaczynają się problemy...

Jak ktoś ma obawy i pada mizernie to chyba jednak lepiej zmyć dach pożądnie wężem - zawsze to dodatkowy test na szczelność :D

Rafałek dachówka IBF brązowa, stąd białe wspomnienie po ptakach raczej dość widoczne, tym bardziej, że mam na kalenicy piorunochron, a "moje" wróble uwielbiają siedząc na nim obserwować okolicę.

U mnie pył po cięciu dachówek zszedł bo :

- dekarze cięli dachówki na podeście, a tylko przy dwóch koszach na dachu,

- w trakcie układania dachu padał deszcz

- zaraz po ułozeniu dachu nastała zima, wszystko przykrył śnieg, a na wiosnę nie było śladu po pyle

Może i schodzi po pewnym czasie, przynajmniej tak twierdził mój wykonawca. Ale mój inspektor stanowczo poprosił o zmycie tego z dachu i mam spokój. A tak to pewnie bym się z pół roku zastanawiał, czego jeszcze nie zeszło.

Tak więc jak możesz pogoń wykonawcę, niech zasymuluje deszcz i poleje wodą a jak trzeba to i poszoruje.

U mnie dekarze dachówki, które były cięte znosili na dół i tam przycinali. Zrobili sobie takie fikuśne zejście, że nie musieli używać rąk do schodzenia :lol: . Mnie problem nie dotyczył. Mam Braasa czerwonego, celtyckiego z resztą zostało mi ok. 14 m2 do odsprzedania (1,50 PLN za sztukę), może ktoś chce?

Pozdrawiam

Piotr