Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowa podłoga

Lok1

Recommended Posts

Witam. Podczas remontu domu z lat 60, po zerwaniu wierzchniej warstwy na podłodze, moim oczom ukazała się czarna wylewka. Nie mam pojęcia z jakiego materiału jest ona wykonana. Grubość to około 10 mm, jest bardzo twarda, zwarta, nie jest krucha. Po odlamaniu małego kawałka, materiał jest jakby krystaliczny i czarny. Mam tylko zdjęcie całej powierzchni z góry? Może ktoś wie co to mógłby być za

Materiał? Pozdrawiam

https://zapodaj.net/42a79b9402cd4.jpg.html

Witam. Podczas remontu domu z lat 60, po zerwaniu wierzchniej warstwy na podłodze, moim oczom ukazała się czarna wylewka. Nie mam pojęcia z jakiego materiału jest ona wykonana. Grubość to około 10 mm, jest bardzo twarda, zwarta, nie jest krucha. Po odlamaniu małego kawałka, materiał jest jakby krystaliczny i czarny. Mam tylko zdjęcie całej powierzchni z góry? Może ktoś wie co to mógłby być za

Materiał? Pozdrawiam

https://zapodaj.net/42a79b9402cd4.jpg.html

to może być policykliczny węglowodór aromatyczny czyli szkodliwy dla zdrowia rakotwórczy subit zawierający ftaleny i benzoapiren. Może też być to ropopochodny lepik asfaltowy. Oba szkodliwe należy usunąć lub o ile bardzo mocno się trzymają podłoża pokryć specjalnymi uszczelniającymi środkami chemicznymi. Najlepiej jednak usunąć.