Printer 12.12.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Witam!Ciekawi mnie dlaczego zagłębia się ławy w celu ochrony przed przemarzaniem. Przecież można to inaczej rozwiązać. Skoro opaska z XPS chroni krawędź płyty fundamentowej przed przemarzaniem, to czy nie można by zastosować podobnego rozwiązania przy ławach?Wystarczyło by posadowić ławę na 50cm i ocieplić z zewnątrz, i dać opaskę? W czym tkwi problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.12.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Nie musisz zagłębiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 12.12.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 W gruncie który mokry wysadza w górę, zwłaszcza glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Printer 12.12.2021 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 No to ja wiem, że nie zawsze trzeba zagłębiać, chodzi o grunty wysadzinowe. Jednak wydaje mi się, że 99% ław jest zagłębaiana, bez względu na grunt, nikt nie stosuje alternatywnych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.12.2021 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Naleciałość z wielu lat, gdy nie były popularne / dostępne izolacje. Kiedyś robiono podsypki piaskowe pod fundamenty, potem o tym zapomniano, kiedyś nikt ław nie szalował był lany fundament w grunt, dlatego oszczędniej i szybciej było zagłębić się poniżej przemarzania, potem wykonanie się zmieniło, a nawyk projektantów pozostał. Minie wiele lat , im więcej płyt fundamentowych będzie to i przejdzie to na ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Printer 13.12.2021 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Podobnie to widzę. Prawdopodobnie architekci adaptujący wolą nie ryzykować i nie byli też uczeni innych metod. 30 lat temu xps to była nowinka. Czas pokaże czy taka metoda się przyjmie.Myślę, że do mniejszych domów i garaży idealna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyru 15.01.2022 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Fundament budynku gospodarczego (ława i ściana f.) mam zagłębiony na +/- 50 cm. Do tego opaska przeciwwysadzinowa na zewnątrz i od wewnątrz - z resztek z budowy, głównie styropianu owiniętego stretch a potem folią budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts