Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GE Bank Mieszkaniowy

karols

Recommended Posts

Jedyna niespodzianka jest taka, że transze wypłacają Ci po ich kursie kupna (wypłaty), a spłacasz po ich kursie sprzedaży (spłaty) i w efekcie korzystne oprocentowanie wcale nie jest takie korzystne bo ta róznica to u nich ok. 5%. Oczywiście mówię tu o kredytach walutowych ale GE chyba innych nie udziela.

Wczoraj rozmawiałam z osobą, która wzięła kredyt w GE jest zadowolona, przez 1,5 roku nie miała niespodzianek. Miała tylko problem z wypłatą II transzy. Prace wykonała nie w kolejności zgodnej z harmonogramem wcześniej sporządzonym przez nią. Dlatego radziła aby przy sporządzaniu harmonogramu pomógł fachowiec np. wykonawca lub kierownik budowy.

Mam kredyt w GE BM. Kredyt w CHF. Teraz się cieszę, bo spłacem mniej niż dostałem. Mimo różnicy pomiędzy krsem spłaty i wypłaty jestem do przodu ale to akurat żadna zasługa banku.

Plusy:

- przy zawieraniu kredytu nie wymagali wyceny rzeczoznawcy (jakieś 1000 zł)

- przy wypłącie kolejnych tansz nie wymagali faktur (tylko dziennik budowy + zdjęcie)

Minusy:

- mają trochę bałagan w papierach. Przykład: zaiadomiłem o zakończeniu budowy, więc powinni przesłać nowy harmonogram spłat. Nie przesłali, więc zdzwoniłem ich ponaglić. Dwa dni później przyszedł poprawny harmongram z datą sporządzenia 05 listopada. Jakież było moje zdziwienie, gdy kolejnego dnia, poleconym przyszedł kolejny, nieprawidłowy harmonogram z datą sporządzenia 04 listopada !

- we Wrocławiu nie pracują w soboty

- podobno bank łączy się z GE Capital, więc pewnie będą niespodzianki

Ale generalnie są OK.

Jedyna niespodzianka jest taka, że transze wypłacają Ci po ich kursie kupna (wypłaty), a spłacasz po ich kursie sprzedaży (spłaty) i w efekcie korzystne oprocentowanie wcale nie jest takie korzystne bo ta róznica to u nich ok. 5%. Oczywiście mówię tu o kredytach walutowych ale GE chyba innych nie udziela.

Jestem bardzo zdziwiony.

Ja brałem, co prawda ponad 3 lata temu kredyt w GE w euro i właśnie był to wówczas jedyny ze znanych mi banków, który przeliczał kurs wg kursów NBP. Ale może to się zmieniło - przeczytaj w FAQu na ich stronie a najlepiej zadzwoń i się dowiedz.

Generalnie byliśmy bardzo zadowoleni - wszystko było okay i bez żadnych problemów, decyzja wydana szybko, żadnych niespodzianek. Jak sprzedawaliśmy mieszkanie obciążone kredytem również nie było żadnych problemów.

Kolega z pracy równocześnie ze mną brał kredyt w PKO BP - to była droga przez mękę, ciągłe pomyłki, praktycznie po każdym rachunku dzwonił do banku - po prostu coś strasznego.

Ale AFAIK ten bank ostatnio też wydobrzał, choć od baaardzo dawna nie miałem z nim do czynienia.

Polecam.

Pozdrawiam,

Kuba

Dziękuję Wszystkim za odpowiedź i proszę o więcej. :D

Spotkałam się z doradcą zrobił mi symulację wysokości raty, gdy wróciłam porównałam kursy w internecie, nie był to kurs ani NBP ani kantorowy troszkę wyższy. Różnica między wypłatą a wpłatą 0,16 zł.

Pytając doradcę uzyskałam informację, że to kurs nie z tego dnia, taki miał w komputerze.

Oprocentowanie rzeczywiste 3,2%, do chwili ustanowienia hipoteki 4,15%-

Czy to wysokie oprocentowanie?

kredyt 120 000 ( ok 20 000 spłata kredytu w innym banku samochodowego)

Ja chcę kredyt na częściową budowę tz. nie na wykończenie, ponieważ zamierzam sprzedać mieszkanie ( spłacić kredyt i wykończyć).

Ale powiedziano mi, że oni raczej udzielają na wykończenie. Ale mam przynieść papiery to zobaczą. Mam zrobione tylko fundamenty.

Co o tym sądzicie mam szansę otrzymać, czy szkoda zawracać sobie głowę z przygotowywaniem papierów?

Może ktoś wie, który bank udziela na częściową budowę kredyt hipoteczny?

Witam, dobrze poszukaj bo watek o tym juz byl (kolo kwietnia maja) bo sie wtedy interesowalam i pamietam, ze bralam udzial w dyskusji.

Wzielam tam kredyt i jak na razie nie moge za duzo powiedziec, bo na razie korzystam dopiero z pierwszej transzy, ale na dniach bede skladac pismo o nastepna to zobaczymy jak bedzie.

Jesli chodzi o ten kredyt, zeby byl tylko na czesc to raczej ci nie wyjdzie, bo oni chca zeby budynek byl oddany do uzytku i dopiero wtedy zaczynasz splacac kapital + odsetki, tlumacza to tym, ze musza miec zabezpieczenie w postaci calego domu, a nie rozbabranego.

Generalnie od wziecia kredytu, a bylo to 13 lipca, co miesiac place coraz mniej za franka.

Myślę, że nie musisz się przejmować tym, czy kredyt jest udzielany na wykończeine budynku, czy tylko na część prac.

Ja też zakładałem, że w pewnym momencie sprzedam mieszkanie, spłacę część (albo całość) kredytu i będę wykańczał się (tzn. dom).

Jak podpiszesz umowę, to dostaniesz dwa numery rachunków, na które wpłacasz kasę:

- podstawowy - tu płacisz regularne raty wynikające z harmonogramu zawierające odsetki i spłatę kapitału

- pomocniczy - tu spłacasz kapitał, jak masz dodatkową kasę, czyli jak sprzedasz mieszkanie.

Tylko, że w moim przypadku praktyka była taka, że sprzedałem mieszkanie i większość poszła w dom.

U mnie był jeden zgrzyt. Otóż nie doczytałem i okazało się, że wiążąca jest data sporządzenia umowy kredytowej a nie data podpisania. A u nas to nie było to samo, bo przeszło miesiąc próbowaliśmy się dogadać co do harmonogramu prac i transz. Ja przesyłam swoje a oni swoje. Po długich dyskusjach wreszcie ulegli. Ale gdy chciałem wypłacić pierwszą transzę po trzech miesiącach, to się okazało, że od sporządzenia umowy minęlo tych miesięcy cztery. I trzeba robić aneks do umowy za 150 CHF. A umowę podpisywałem dużo wcześniej, bo na papierze miałem wtedy zdolność kredytową.

U mnie był jeden zgrzyt. Otóż nie doczytałem i okazało się, że wiążąca jest data sporządzenia umowy kredytowej a nie data podpisania. A u nas to nie było to samo, bo przeszło miesiąc próbowaliśmy się dogadać co do harmonogramu prac i transz. Ja przesyłam swoje a oni swoje. Po długich dyskusjach wreszcie ulegli. Ale gdy chciałem wypłacić pierwszą transzę po trzech miesiącach, to się okazało, że od sporządzenia umowy minęlo tych miesięcy cztery. I trzeba robić aneks do umowy za 150 CHF. A umowę podpisywałem dużo wcześniej, bo na papierze miałem wtedy zdolność kredytową.

no to ja mam kredyt 1.5 roku i właśnie od 5 tygodni walczę. Strasznie pogorszyła się jakość obsługi, infolinia tragedia, nastawcie się na długie czekanie na decyzję u nas ostatnio z 2 tygodni przedłużyło się do 5 wszystkie papiery ok.Niekompetencja pracowników, jest straszna rotacja kadr i większość z nich pracuje po 2-3 miesiące w efekcie ja wiem więcej o procedurach banku niż oni. Oprocentowanie mają niezłe, ale jak teraz spadły waluty to oni myk i podwyższyli marżę więc płacę tak jakby po tym droższym kursie.

Teraz gdybym wybierała to wybrałabym PKO BP lub Multibank, no cóż mądry Polak po szkodzie

ja mam kredyt od lipca,

plusy:

nie chca rachunków do wyplaty transz, wyplata na podstawie zdjec i wpisow

transze zmieniam i nie ma problemu z wyplata

zmienilam harmonogram i jest ok

minusy:

mieli zwrocic koszty wpisu do hipoteki, mieli ... ale ... maja ale i chca coraz to nowe papiery

jezeli chodzi o wyplaty to sa po ich kursie kupna i jest roznica kilku %.

Ale w sumie jestem zadowolona , bo wiecej zaoszczedzilam na braku rachunkow.

no właśnie martta od nas też żądają coraz to nowych papierów, ręce opadają, wszystko się przeciąga w czasie. A brak faktur to żaden luksus u znajomi mają kredyt w Multibanku i żadnych problemów.

Jeżeli płaciłaś za wpis do hipoteki to chyba nie masz kredytu na dom?