karols 14.12.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Czy ktoś korzystał z kredytu hipotecznego w GE Banku Mieszkaniowym. Nie znalazłam żadnej informacji na temat tego banku. Czy nikt nie korzystał. Ja mam zamiar, ale troszkę mam obawy przed niespodziankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 14.12.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Jedyna niespodzianka jest taka, że transze wypłacają Ci po ich kursie kupna (wypłaty), a spłacasz po ich kursie sprzedaży (spłaty) i w efekcie korzystne oprocentowanie wcale nie jest takie korzystne bo ta róznica to u nich ok. 5%. Oczywiście mówię tu o kredytach walutowych ale GE chyba innych nie udziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 14.12.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Większość banków tak robi. Trzeba też przeanalizować jak kształtują się te różnice kursowe ( bo to takie ikryte oprocentowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 14.12.2004 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Wszystkie banki tak robią, niestety można na tym stracić ale można i zyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 15.12.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Wszystkie banki tak robią, niestety można na tym stracić ale można i zyskać. Chyba raczej zawsze stracić, mniej lub więcej. Te różnice zawsze są na niekorzyść kredytobiorcy. Zyskać to można na różnicach kursowych , o ile są większe niż te różnice kupno-sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karols 15.12.2004 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Wczoraj rozmawiałam z osobą, która wzięła kredyt w GE jest zadowolona, przez 1,5 roku nie miała niespodzianek. Miała tylko problem z wypłatą II transzy. Prace wykonała nie w kolejności zgodnej z harmonogramem wcześniej sporządzonym przez nią. Dlatego radziła aby przy sporządzaniu harmonogramu pomógł fachowiec np. wykonawca lub kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 15.12.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Oni mają swoje druki, jeśli chodzi o harmonogram i kosztorys. Przygotowywał je jakiś dyletant w budownictwie. Np. tynki mają w kolejności przed instalacjami. Ale są dość elestyczni i w zasadzie nie ma żadnych kłopotów ze zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijtan 16.12.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Mam kredyt w GE BM. Kredyt w CHF. Teraz się cieszę, bo spłacem mniej niż dostałem. Mimo różnicy pomiędzy krsem spłaty i wypłaty jestem do przodu ale to akurat żadna zasługa banku.Plusy:- przy zawieraniu kredytu nie wymagali wyceny rzeczoznawcy (jakieś 1000 zł)- przy wypłącie kolejnych tansz nie wymagali faktur (tylko dziennik budowy + zdjęcie)Minusy:- mają trochę bałagan w papierach. Przykład: zaiadomiłem o zakończeniu budowy, więc powinni przesłać nowy harmonogram spłat. Nie przesłali, więc zdzwoniłem ich ponaglić. Dwa dni później przyszedł poprawny harmongram z datą sporządzenia 05 listopada. Jakież było moje zdziwienie, gdy kolejnego dnia, poleconym przyszedł kolejny, nieprawidłowy harmonogram z datą sporządzenia 04 listopada !- we Wrocławiu nie pracują w soboty- podobno bank łączy się z GE Capital, więc pewnie będą niespodziankiAle generalnie są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 16.12.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Jedyna niespodzianka jest taka, że transze wypłacają Ci po ich kursie kupna (wypłaty), a spłacasz po ich kursie sprzedaży (spłaty) i w efekcie korzystne oprocentowanie wcale nie jest takie korzystne bo ta róznica to u nich ok. 5%. Oczywiście mówię tu o kredytach walutowych ale GE chyba innych nie udziela. Jestem bardzo zdziwiony. Ja brałem, co prawda ponad 3 lata temu kredyt w GE w euro i właśnie był to wówczas jedyny ze znanych mi banków, który przeliczał kurs wg kursów NBP. Ale może to się zmieniło - przeczytaj w FAQu na ich stronie a najlepiej zadzwoń i się dowiedz. Generalnie byliśmy bardzo zadowoleni - wszystko było okay i bez żadnych problemów, decyzja wydana szybko, żadnych niespodzianek. Jak sprzedawaliśmy mieszkanie obciążone kredytem również nie było żadnych problemów. Kolega z pracy równocześnie ze mną brał kredyt w PKO BP - to była droga przez mękę, ciągłe pomyłki, praktycznie po każdym rachunku dzwonił do banku - po prostu coś strasznego. Ale AFAIK ten bank ostatnio też wydobrzał, choć od baaardzo dawna nie miałem z nim do czynienia. Polecam. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karols 16.12.2004 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Dziękuję Wszystkim za odpowiedź i proszę o więcej. Spotkałam się z doradcą zrobił mi symulację wysokości raty, gdy wróciłam porównałam kursy w internecie, nie był to kurs ani NBP ani kantorowy troszkę wyższy. Różnica między wypłatą a wpłatą 0,16 zł. Pytając doradcę uzyskałam informację, że to kurs nie z tego dnia, taki miał w komputerze. Oprocentowanie rzeczywiste 3,2%, do chwili ustanowienia hipoteki 4,15%- Czy to wysokie oprocentowanie? kredyt 120 000 ( ok 20 000 spłata kredytu w innym banku samochodowego) Ja chcę kredyt na częściową budowę tz. nie na wykończenie, ponieważ zamierzam sprzedać mieszkanie ( spłacić kredyt i wykończyć). Ale powiedziano mi, że oni raczej udzielają na wykończenie. Ale mam przynieść papiery to zobaczą. Mam zrobione tylko fundamenty. Co o tym sądzicie mam szansę otrzymać, czy szkoda zawracać sobie głowę z przygotowywaniem papierów? Może ktoś wie, który bank udziela na częściową budowę kredyt hipoteczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 16.12.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Witam, dobrze poszukaj bo watek o tym juz byl (kolo kwietnia maja) bo sie wtedy interesowalam i pamietam, ze bralam udzial w dyskusji. Wzielam tam kredyt i jak na razie nie moge za duzo powiedziec, bo na razie korzystam dopiero z pierwszej transzy, ale na dniach bede skladac pismo o nastepna to zobaczymy jak bedzie.Jesli chodzi o ten kredyt, zeby byl tylko na czesc to raczej ci nie wyjdzie, bo oni chca zeby budynek byl oddany do uzytku i dopiero wtedy zaczynasz splacac kapital + odsetki, tlumacza to tym, ze musza miec zabezpieczenie w postaci calego domu, a nie rozbabranego. Generalnie od wziecia kredytu, a bylo to 13 lipca, co miesiac place coraz mniej za franka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karols 16.12.2004 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Jak długo czekaliście na rozpatrzenie wniosku i przyznanie kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijtan 16.12.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Myślę, że nie musisz się przejmować tym, czy kredyt jest udzielany na wykończeine budynku, czy tylko na część prac.Ja też zakładałem, że w pewnym momencie sprzedam mieszkanie, spłacę część (albo całość) kredytu i będę wykańczał się (tzn. dom).Jak podpiszesz umowę, to dostaniesz dwa numery rachunków, na które wpłacasz kasę:- podstawowy - tu płacisz regularne raty wynikające z harmonogramu zawierające odsetki i spłatę kapitału- pomocniczy - tu spłacasz kapitał, jak masz dodatkową kasę, czyli jak sprzedasz mieszkanie. Tylko, że w moim przypadku praktyka była taka, że sprzedałem mieszkanie i większość poszła w dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 17.12.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Rozpatrzenie wniosku trwalo 2 tygodnie, powinno byc w tydzien, ale to byly wakacje i mieli natlok ludzi. Generalnie wszystko potem juz przebiegalo bez problemow, podpisanie i wyplacenie pierwszej transzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newniek 17.12.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 U mnie był jeden zgrzyt. Otóż nie doczytałem i okazało się, że wiążąca jest data sporządzenia umowy kredytowej a nie data podpisania. A u nas to nie było to samo, bo przeszło miesiąc próbowaliśmy się dogadać co do harmonogramu prac i transz. Ja przesyłam swoje a oni swoje. Po długich dyskusjach wreszcie ulegli. Ale gdy chciałem wypłacić pierwszą transzę po trzech miesiącach, to się okazało, że od sporządzenia umowy minęlo tych miesięcy cztery. I trzeba robić aneks do umowy za 150 CHF. A umowę podpisywałem dużo wcześniej, bo na papierze miałem wtedy zdolność kredytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newniek 17.12.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 U mnie był jeden zgrzyt. Otóż nie doczytałem i okazało się, że wiążąca jest data sporządzenia umowy kredytowej a nie data podpisania. A u nas to nie było to samo, bo przeszło miesiąc próbowaliśmy się dogadać co do harmonogramu prac i transz. Ja przesyłam swoje a oni swoje. Po długich dyskusjach wreszcie ulegli. Ale gdy chciałem wypłacić pierwszą transzę po trzech miesiącach, to się okazało, że od sporządzenia umowy minęlo tych miesięcy cztery. I trzeba robić aneks do umowy za 150 CHF. A umowę podpisywałem dużo wcześniej, bo na papierze miałem wtedy zdolność kredytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 17.12.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 A i jeszcze uwazaj kiedy wyznaczysz date wyplaty pierwszej transzy, bo ta zoastanie juz ustalona na te 20 lat jako data splaty raty. Mozna to oczywiscie zmienic, ale to juz aneks za 150 CHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 17.12.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 no to ja mam kredyt 1.5 roku i właśnie od 5 tygodni walczę. Strasznie pogorszyła się jakość obsługi, infolinia tragedia, nastawcie się na długie czekanie na decyzję u nas ostatnio z 2 tygodni przedłużyło się do 5 wszystkie papiery ok.Niekompetencja pracowników, jest straszna rotacja kadr i większość z nich pracuje po 2-3 miesiące w efekcie ja wiem więcej o procedurach banku niż oni. Oprocentowanie mają niezłe, ale jak teraz spadły waluty to oni myk i podwyższyli marżę więc płacę tak jakby po tym droższym kursie.Teraz gdybym wybierała to wybrałabym PKO BP lub Multibank, no cóż mądry Polak po szkodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 18.12.2004 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 ja mam kredyt od lipca,plusy: nie chca rachunków do wyplaty transz, wyplata na podstawie zdjec i wpisowtransze zmieniam i nie ma problemu z wyplata zmienilam harmonogram i jest ok minusy: mieli zwrocic koszty wpisu do hipoteki, mieli ... ale ... maja ale i chca coraz to nowe papiery jezeli chodzi o wyplaty to sa po ich kursie kupna i jest roznica kilku %. Ale w sumie jestem zadowolona , bo wiecej zaoszczedzilam na braku rachunkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 18.12.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 no właśnie martta od nas też żądają coraz to nowych papierów, ręce opadają, wszystko się przeciąga w czasie. A brak faktur to żaden luksus u znajomi mają kredyt w Multibanku i żadnych problemów.Jeżeli płaciłaś za wpis do hipoteki to chyba nie masz kredytu na dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts