Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna - dobór nawiewników i ich rozmieszenie

Recommended Posts

Witam,

jestem przed montażem nawieników okiennych. Gdzie najlepiej je umiescic, patrzac na zalaczony plan punktów wywiewnych zaznaczonych na czerwono.

Które numery okien powinny posiadać nawiweniki oraz jaka ilość powietrza powinienem dostarczyć na parter domu? Planuje montaż nawiewników ciśnieniowych.

Zastanawia mnie szczegolnie kuchnia gdzie wywiew jest w suficie na granicy kuchni i salonu. Czy umieszac nawiewniki w oknie kuchni majac na uwadze ze w salonie jest dodatkowy wywiew przy kominku.

90 m2 parter domu z kominkiem. Rodzina 4 osobowa.

Mała łazienka posiada wentylator z klapą zwrotną.

Garaż bez kominu wentylacyjnego. Został wybity otwor w ścianie naprzeciwleglej do bramy na wnetylato hirostatowy z klapą zwrotną.

https://imageupload.io/i/J8O8Gp9p5J

Zasada jest prosta nawiewniki w pomieszczeniach "mieszkalnych" (salon , sypilanie , pokoje dziecięce) , wywiewy w kuchni i łazienkach.

Co do nawiewników to albo robi się je w oknie albo wstawia kratkę w murze.

Minimum 1 nawiewnik na pokój.

Kup jakieś "ciśnieniowe" i tyle.

Nawiewnik musi być cały czas otwarty.

jak nie ma nawiewników albo są zamknięte to wentylacja nie istnieje ..

Dzieki.

Tak ogolne zasady znam, jednak zastanawia mnie wywiewnik na granicy kuchni i salonu. Nie jestem pewien czy bedac w tym miejscu, efektywnie bedzie wywiewal powietrze z kuchni. Obieg powietrza bedzie z nawiewnikow okien salonu do wywiewnika na granicy kuchni z salonem oraz wywiewnika nad kominkiem. Czy kuchnia bedzie w takim przypadu poprawnie wentylowana?

Dodatkowo czy w kotowni powinien byc nawiewnik? Obok kotłowni znajduje sie garaż od ktorego prowadza drzwi techniczne. Brama garażowa powinna byc nieszczelna

Nastepnym pytaniem jest ustalenie wydajnosci i ilosci nawiewnikow. Jak poprawnie obliczyc ilosc powietrza jaka musi byc wymieniona?

Edytowane przez janek98xp

W garażu nawiewnik i wywiewnik , tak aby ruch powietrza był nonstop.

Kotłownia ? Jak jest kocioł na węgiel / gaz (pobierający powietrze z kotłowni) to musi byc nawiew i wywiew , kotłownie musi być dobrze wentylowana.

Nie wyliczysz , bo przy wentylacji grawitacyjnej nie ma żadnej na tym kontroli. Kontrolę masz tylko jak masz wentylację mechaniczną.

Na pewno jak pisałem każde pomieszczenie musi być wentylowane i w kazdymm musi być nawiew (poza łazienką i kuchnią).

Zamontuj po jednym nawiewniku ciśnieniowym okiennym w kazdym pomieszczeniu i tyle.

Lepiej aby był w każdym pomieszczeniu nawet jeden tylko nawiewnik ale działający cały czas i nawet minimalnmy przepłwy ale zawsze stały niż kilka nawienwików zawsze zamkniętych ;)