Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoizolacja nakrokwiowa Thermano

bober02

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie zastanawiania się nad materiałami izolacyjnymi do mojego przyszłego domu i architekt polecił mi zastanowić się nad Thermano. Wspominał ze jest to izolacja nakrokwiowa i że krokwie będą widoczne. Nie jestem sobie w stanie jakoś tego wyobrazić, czy to oznacza że będę miał coś takiego w domu:

https://www.google.co.uk/search?q=p%C5%82yty+thermano&tbm=isch&hl=en&chips=q:p%C5%82yty+thermano,online_chips:dachu:LNs1D6GRSeA%3D,online_chips:izolacja+nakrokwiowa:dpVmLQAh9Gc%3D&sa=X&ved=2ahUKEwid6Mz-1uH0AhUPRBoKHVBZC8UQ4lYoBHoECAEQHA&biw=1903&bih=937#imgrc=z3cvO7mGFaZNbM&imgdii=M0lBtKfzqaN9rM

Czy jest opcja zakryć te krokwie jeśli rzeczywiście tak to ma wyglądać?

Moim zdaniem izolacja nakrokwiowa płytami PIR w welonie aluminiowym jest najlepszą metodą ocieplenia dachu o konstrukcji drewnianej.

Jeśli nie odpowiada Ci widok drewna krokwi, możesz zakryć dowolnym sufitem.

Są też wady takiego rozwiązania, izolacji. Jeśli budynek jest zlokalizowany w hałaśliwej okolicy, trzeba zadbać o wygłuszenie.

Do wygłuszenia dobrze jest użyć twardej wełny mineralnej, ale o takie grubości, aby była w zgodzie z analizą cieplno-wilgotnościową.

Chodzi o wyznaczenie punktu rosy.

Aby było cicho, grubo wełny. Jak grubo wełny, to grubiej płyty PIR, wspomniany punkt rosy.