maciejncl 14.12.2021 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Cześć, Jak wiecie sezon się zaczał. Niestety jak każda osoba, która ma w domu filtry wiecie, że F8 i F9 nie dają rady na to co się dzieje na zewnątrz. Przepuszczają około 10-15% pyłów do domu. Znajomy instalator polecił mi Particle+ lub e-mocarz. Particle ma pełny filtr HEPA, który raz na jakiś czas należy wymienić (koszt około 500 zł). E-mocarz natomiast ma filtr do mycia, niestety nie posiada on żadnej kategori a nawet badań na stronie producenta które by to potwierdziły? Czy ktoś używa e-mocarz i może potwierdzić, że filtruje 95% pm2.5 ?Czy ktoś używa Particle i może się podzielić co ile wymienia filtr hepa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.12.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Monitoruję na bieżąco filtry u siebie i za f8 nie przekraczam 5-6ug na wysokich obrotach, a na niskich do 3ug i sprawność od 90 do 98% w zależności od zanieczyszczenia. Więc trochę dziwi 15% za f9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.12.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Sprawność filtracji zależy od szybkości przepływu powietrza przez filtr czyli od jego powierzchni. Przerabiałem to i wiem na podstawie własnych obserwacji. Filtruję powietrze nawiewane przez dwa szeregowo ustawione filtry F9 60x60x60cm i przez rok nie odnotowywałem na nawiewie za rekuperatorem wskazań PM2,5. Teraz po półtora roku widzę, że się przeciskają pojedyncze ug/m3. Pewnie czas na wymianę całego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejncl 14.12.2021 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Gdzie dorwałeś tak duże filtry f9 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.12.2021 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Możesz zrobić dowolne na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 14.12.2021 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Niestety jak każda osoba, która ma w domu filtry wiecie, że F8 i F9 nie dają rady na to co się dzieje na zewnątrz. Przepuszczają około 10-15% pyłów do domu. Dają, dają. Dobry (markowy) filtr powietrza w klasie ePM1 85% i problem pyłu i w nawet zapachu się rozwiązuje. Oczywiście nie ma co liczyć na to, że filtrem jaki znajduje się w rekuperatorze uda się uzyskać tak dobre efekty. Konieczna jest dodatkowa skrzynka filtracyjna. Obudowę na filtr można zrobić (styrodur) Można kupić: https://harmann.pl/produkty/produkt/fbb.html Można zlecić, by wykonano ją na wymiar Optymalnym wyborem jest obudowa z filtrem 297x592x600 Jest to popularny rozmiar występujący w przemyśle i dzięki temu jest spory wybór w dobrych cenach Wszelkie inne wymiary wkładu oznaczają produkcję na zamówienie a to zawsze wychodzi drożej Nie jestem zwolennikiem przewymiarowania filtrów by ich możliwie długo nie wymieniać. Zalecam 2 wymiany filtra w roku, choćby dlatego że filtr po sezonie zimowym jest nasycony pyłami i śmierdzi. Być może w okolicy, gdzie smog nie jest tak częsty można się pokusić o jedną wymianę w roku. Gdzie dorwałeś tak duże filtry f9 ?? http://www.biteko.pl/ Edytowane 14 Grudnia 2021 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 15.12.2021 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Gdzie dorwałeś tak duże filtry f9 ?? To są filtry kieszeniowe posiadają 8 kieszeni, ich powierzchnia jest ponad 5m2. Kupowałem na alegro i Biteko Polska. Trzeba na nie mieć specjalny "sarkofag". Kieszenie powinny "wisieć" w dół, gdyż przepływające powietrze je nie nadmie tak aby się prawidłowo rozwinęły. Wisząc kieszeniami w dół ja rozkładam je kołkiem od miotły . PS widzę, że przedpiśca podal też firmę biteko. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 15.12.2021 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Nie jestem zwolennikiem przewymiarowania filtrów by ich możliwie długo nie wymieniać. Zalecam 2 wymiany filtra w roku, choćby dlatego że filtr po sezonie zimowym jest nasycony pyłami i śmierdzi. Być może w okolicy, gdzie smog nie jest tak częsty można się pokusić o jedną wymianę w roku. Ja robię próbę jak długo można jechać bez wymiany ale widzę, że trzeba raz w roku po sezonie grzewczym czyli smogowym. Za rekuperatorem mam jeszcze filtr węglowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts