Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filtry anty smogowe - e-Mocarz vs Particle+

Recommended Posts

Cześć,

Jak wiecie sezon się zaczał. Niestety jak każda osoba, która ma w domu filtry wiecie, że F8 i F9 nie dają rady na to co się dzieje na zewnątrz. Przepuszczają około 10-15% pyłów do domu.

Znajomy instalator polecił mi Particle+ lub e-mocarz. Particle ma pełny filtr HEPA, który raz na jakiś czas należy wymienić (koszt około 500 zł).

E-mocarz natomiast ma filtr do mycia, niestety nie posiada on żadnej kategori a nawet badań na stronie producenta które by to potwierdziły?

Czy ktoś używa e-mocarz i może potwierdzić, że filtruje 95% pm2.5 ?

Czy ktoś używa Particle i może się podzielić co ile wymienia filtr hepa?

Sprawność filtracji zależy od szybkości przepływu powietrza przez filtr czyli od jego powierzchni. Przerabiałem to i wiem na podstawie własnych obserwacji. Filtruję powietrze nawiewane przez dwa szeregowo ustawione filtry F9 60x60x60cm i przez rok nie odnotowywałem na nawiewie za rekuperatorem wskazań PM2,5. Teraz po półtora roku widzę, że się przeciskają pojedyncze ug/m3. Pewnie czas na wymianę całego zestawu.

Niestety jak każda osoba, która ma w domu filtry wiecie, że F8 i F9 nie dają rady na to co się dzieje na zewnątrz. Przepuszczają około 10-15% pyłów do domu.

Dają, dają.

Dobry (markowy) filtr powietrza w klasie ePM1 85% i problem pyłu i w nawet zapachu się rozwiązuje.

Oczywiście nie ma co liczyć na to, że filtrem jaki znajduje się w rekuperatorze uda się uzyskać tak dobre efekty.

Konieczna jest dodatkowa skrzynka filtracyjna.

Obudowę na filtr można zrobić (styrodur)

Można kupić:

https://harmann.pl/produkty/produkt/fbb.html

Można zlecić, by wykonano ją na wymiar

Optymalnym wyborem jest obudowa z filtrem 297x592x600

Jest to popularny rozmiar występujący w przemyśle i dzięki temu jest spory wybór w dobrych cenach

Wszelkie inne wymiary wkładu oznaczają produkcję na zamówienie a to zawsze wychodzi drożej

Nie jestem zwolennikiem przewymiarowania filtrów by ich możliwie długo nie wymieniać.

Zalecam 2 wymiany filtra w roku, choćby dlatego że filtr po sezonie zimowym jest nasycony pyłami i śmierdzi.

Być może w okolicy, gdzie smog nie jest tak częsty można się pokusić o jedną wymianę w roku.

Gdzie dorwałeś tak duże filtry f9 ??

http://www.biteko.pl/

Edytowane przez _John

Gdzie dorwałeś tak duże filtry f9 ??

To są filtry kieszeniowe posiadają 8 kieszeni, ich powierzchnia jest ponad 5m2. Kupowałem na alegro i Biteko Polska. Trzeba na nie mieć specjalny "sarkofag".

Kieszenie powinny "wisieć" w dół, gdyż przepływające powietrze je nie nadmie tak aby się prawidłowo rozwinęły. Wisząc kieszeniami w dół ja rozkładam je kołkiem od miotły :).

PS widzę, że przedpiśca podal też firmę biteko.

Edytowane przez Stermaj

Nie jestem zwolennikiem przewymiarowania filtrów by ich możliwie długo nie wymieniać.

Zalecam 2 wymiany filtra w roku, choćby dlatego że filtr po sezonie zimowym jest nasycony pyłami i śmierdzi.

Być może w okolicy, gdzie smog nie jest tak częsty można się pokusić o jedną wymianę w roku.

Ja robię próbę jak długo można jechać bez wymiany ale widzę, że trzeba raz w roku po sezonie grzewczym czyli smogowym. Za rekuperatorem mam jeszcze filtr węglowy.