niciacia 14.12.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Mam problem, któy w związku z końcem roku zaczynaq rosnąć: 1. pod koniec kwietnia sprzedałem mieszkanie i wymeldowałem się z niego 2. od tego czasu jestem bezdomny - nie mam adresu 3. osiągam stałe dochody, od których zakład odrowadza podatek 4. zbliża się koniec roku i trzeba będzie za chwilę złożyć PITa 5. mieszkam w nowym domu, ale nie mam odbioru i adresu Może ktoś to już przerabiał?? Jak rozliczają podatki bezdomni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 14.12.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 tak samo. złóż formularz chyba NIP-3 z nowym miejscem zamieszkania (nie "zameldowania" !) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.12.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Zacznijmy od tego, że nie jesteś osobą bezdomną. Jesteś "tylko" osobą nie posiadającą zameldowania na pobyt stały. A to jest zasadnicza różnica.Masz gdzie mieszkać. Co prawda mieszkasz tam bez zameldowania (jest to zagrożone grzywną), użytkujesz budynek bez dokonania formalnego odbioru przez PINB (kolejna grzywna) jednak mieszkasz. A cała sytuacja jest spowodowana Twoim własnym wyborem. Tak jak radzi zibi2. Wypełnij Formularz NIP 2 (jeśli prowadzisz działalność gospodarczą i jesteś płatnikiem Vat) Lub NIP 3 jeśli takiej działalności nie prowadzisz.link do druków - http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=151&id=27892 W drukach tych nie wypełniasz rubryki "miejsce zameldowania" lecz tylko rubrykę "miejsce zamieszkania" Uwaga: ważne zaznacz odpowiedni kwadrat czy "złożenie zgłoszenia powoduje zmianę właściwości naczelnika urzędu skarbowego" Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 14.12.2004 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Chyba czajęDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts