Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z bezdomnymi ??

niciacia

Recommended Posts

Mam problem, któy w związku z końcem roku zaczynaq rosnąć:

1. pod koniec kwietnia sprzedałem mieszkanie i wymeldowałem się z niego

2. od tego czasu jestem bezdomny - nie mam adresu

3. osiągam stałe dochody, od których zakład odrowadza podatek

4. zbliża się koniec roku i trzeba będzie za chwilę złożyć PITa

5. mieszkam w nowym domu, ale nie mam odbioru i adresu

Może ktoś to już przerabiał??

Jak rozliczają podatki bezdomni :D ??

Zacznijmy od tego, że nie jesteś osobą bezdomną. Jesteś "tylko" osobą nie posiadającą zameldowania na pobyt stały. A to jest zasadnicza różnica.

Masz gdzie mieszkać. Co prawda mieszkasz tam bez zameldowania (jest to zagrożone grzywną), użytkujesz budynek bez dokonania formalnego odbioru przez PINB (kolejna grzywna) jednak mieszkasz. A cała sytuacja jest spowodowana Twoim własnym wyborem.

Tak jak radzi zibi2. Wypełnij Formularz NIP 2 (jeśli prowadzisz działalność gospodarczą i jesteś płatnikiem Vat) Lub NIP 3 jeśli takiej działalności nie prowadzisz.

link do druków - http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=151&id=27892

W drukach tych nie wypełniasz rubryki "miejsce zameldowania" lecz tylko rubrykę "miejsce zamieszkania"

Uwaga: ważne zaznacz odpowiedni kwadrat czy "złożenie zgłoszenia powoduje zmianę właściwości naczelnika urzędu skarbowego"

Powodzenia.