cytrus91 15.12.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Witam, przejrzałem masę filmików i zdjęć ale nadal nurtuje mnie pytanie jak powinno być ustawione doszczelnienie okna firmy MACO. Czy na załączonym zdjęciu jest ustawienie na zimę czy na lato ? Bo spotkałem się z rozbieżnymi informacjami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.12.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Nie ma żadnych ustawień ZIMA/LATO. Okno ma być szczelne zawsze. Mimośrody nie służą do zmiany stawień w zależności od pory roku. A na zdjęciu, które wstawiłeś jest ustawiony minimalny docisk skrzydła do ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.12.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Ech, a wczoraj nawet mi wpadł w oko artykuł na jakimś znanym portalu (nie branżowym), gdzie twierdzą że jest...Zawsze z tym polemizuję. To wymysł marketingowców i ulubiona wymówka sprzedawców, bo kto się przyzna, że okno jest nieszczelne bo wymaga regulacji innej niż docisk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.12.2021 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Takie artykuły pojawiają się niestety także na portalach branżowych. Są też filmy instruktażowe... A co do rzeczywistych zmian zima-lato, to w niektórych okuciach jest np. zmiana stopnia uchylenia okna (rozwórka zima-lato). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.12.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Ale czy to przypadkiem nie firma stosująca kiedyś okucia Maco tak się promowała że ma regulację "zima-lato"? Zupełnie poważnie: w swoim "Roto " przestawiłem okucia po ok 15 latach. Czułem ogólnie ciągnący chłód od okien. Dość szybko odpuściłem na pozycję neutralną bo był kłopot z przekręceniem klamki. Obciążenie tak duże, ryzyko pozrywania okuć, okno nie domknięte, w konsekwencji gorzej ze szczelnością niż wcześniej. U klientów stosuję tą regulację tylko w przypadku zużytych okuć (czyli ok 15-20lat) i tylko punktowo, tam gdzie jest to potrzebne. Jak wieje to trzeba znaleźć przyczynę. Czasem złe ustawienie pozycji skrzydła wobec ościeżnicy, częściej nie pasujący pozycją zaczep. Lub fabryczny brak elementów okuć mimo iż by się przydały (czego się nie robi dla ceny!). A w dzisiejszych oknach są to najczęściej krzywe skrzydła, tylko żaden sprzedawca się do tego nie przyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts