Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie i wentylacja dachu

pershing1899op.pl

Recommended Posts

Musisz zrobić wlot pod okapem do szczeliny wentylacyjnej. Czyli trzeba wyciąć trochę styro pod deskowaniem / nadbitką (z tego co pamiętam to min. jakieś 2 cm - 200 cm2 na 1 mb okapu) no i wlot do szczeliny wentylacyjnej wypadało by zabezpieczyć przed owadami, ptakami gryzoniami (niepotrzebne skreślić).

Ja zabezpieczyłem szczelinę siatką nierdzewną (zdjęcie poniżej), ale pewnie są tańsze i lepsze sposoby (szczególnie biorąc pod uwagę aktualne ceny stali).

YoN42iY.jpg

Edytowane przez Regius

Jeśli masz pełne deskowanie i papę potrzebne są 2 szczeliny wentylacyjne: pod dachówką (tam wlot jest chroniony wróblówką) i między deskowaniem a izolacją.

Z tego co czytałem są różne sposoby zapewnienia wlotu do szczeliny pod deskowaniem. Najpowszechniejszą jest właśnie szczelina pomiędzy izolacją ściany a deskowaniem. Widziałem też rozwiązanie z "nawiewnikami" z przestrzeni pod dachówką. Rozumiem, że u Ciebie elewacja już gotowa i żal teraz robić demolkę.

Pisałeś, że sznurowałeś pod deskowaniem, czyli rozumiem, że izolacja dachu będzie z wełny mineralnej/skalnej. Myślę, że szczególnie przy wełnie warto zrobić prawidłowo szczelinę pod deskowaniem (słyszałem, że przy innych metodach izolacji czasem wystarczy odpowiednia wilgotność drewna, nie mniej jednak do mnie brak szczeliny pod deskowaniem nie przemawia).

Jaki masz rodzaj dachu? Dom parterowy, czy z poddaszem (a może piętrowy)? Izolujesz połać dachową na strychu (jeśli masz strych)?

Problem jest taki, że izolacja z wełny już jest prawie zrobiona na całości poddasza... dałem 15cm między krokwie i 20 cm na zakładkę. Dach dwuspadowy, poddasze do adaptacji. Ocieplenie zrobione do samej góry dachu oczywiście ze szczelina wentylacyjna u góry.

Problem jest tylko taki, że nie ma tej szczeliny od dołu, bo rozumiem, że to konieczne i nie ma innego sposobu zeby powietrze od dołu wlatywało. Czy to jest aż tak konieczne? Jakieś pomysły jak naprawić ten błąd?

Ja widzę tylko 2 rozwiązania, albo wyciąć izolację, zrobić nawiewnik między każdą parą krokwii i zabezpieczyć wlot (chyba najprostsze i najtańsze), albo zdjąć dachówki przy okapie i zrobić coś a'la nawiewniki połaciowe do przestrzeni pod deskowaniem..

Może jakiś inny użytkownik tego forum albo spece od dachów lub elewacji będą w stanie podpowiedzieć Ci lepsze rozwiązanie.

Problem jest tylko taki, że nie ma tej szczeliny od dołu, bo rozumiem, że to konieczne i nie ma innego sposobu zeby powietrze od dołu wlatywało. Czy to jest aż tak konieczne?

Papa jest materiałem paroizolacyjnym. Pod ociepleniem dachu też masz paroizolację. Deskowanie dachu jest więc zamknięte między dwiema paroizolacjami, a to duże ryzyko, że drewno zacznie gnić. Fizyka.

Koledzy podali rozwiązania, chyba jedyne. Nie takie błędy robi się podczas budowy, trzeba przyjąć na klatę.

Mogę prosić zdjęcia jak to wygląda od zewnątrz taka wentylacja? Bo jak zrobię te szczeliny w tynku i styropianie na 2cm to będzie to wyglądać fatalnie.

Niektórzy nie robią w ogóle szczeliny, tylko upychają wełnę do desek. Czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje oprócz wymiany drewna, które pewnie zgnije za 50 lat (np przy wymianie całek dachówki)?

Czyli na obecną chwilę te moje sznurowanie, aby zrobić szczeline nic nie daje i swojej funkcji w ogóle nie spełnia?

Szkoda, że firma od elewacji nie wspomniała, że musi być ta szczelina.

Problem jest po stronie wilgoci, która jak wejdzie do wełny nie ma jak wyjść. Oprócz wymiany drewna zawilgocona izolacja termiczna nie jest aż tak skuteczna.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie o którym zapomniałem - paroizolacja aktywna (chyba isover ma taki wynachodek). Można to dać zamiast zwykłej folii paroizolacyjnej i powinna działać w 2 strony. Nie wiem, czy u Ciebie się sprawdzi (widziałem zastosowanie przy zasypie celulozą), ale zawsze można przeanalizować (tu odbyło by się zupełnie bezinwazyjnie).

EDIT

Próbowałem znaleźć jakieś zdjęcia pokazujące ten detal od zewnątrz, ale widać nie mam dokumentacji fotograficznej (jak jutro nie zapomnę, to strzelę fotkę). Znalazłem tylko zdjęcie elewacji po tynkowaniu, ale pod takim kontem niestety, że nie widać wlotów do szczeliny.

D8BTYSC.jpg

Edytowane przez Regius

Słabe oświetlenie było wczoraj, zrobiłem zdjęcie z tyłu, gdzie nie ma lukarny (większa ilość wlotów w elewacji, w lukarnie jest troszkę inaczej to zrobione). Wlotów pod okapem prawie nie widać jak się stoi pod okapem. Ta kratka w ścianie to czerpnia do reku.

CZDXeCW.jpg

Przez przypadek wyszedł mi filmik (chciałem zdjęcie, ale za długo przytrzymałem), gdzie trochę więcej widać w jednej klatce.

RLgZVPX.png

Edytowane przez Regius

A jakie wymiary ma ta szpara?

Jeszcze mam pytanie, przez kilka lat poddasze będzie nieużytkowe, nie będzie ogrzewane oraz zamieszkałe. Czy wtedy też będzie się skraplać między deskami i wełną i wentylacja jest potrzebna?

Ta szpara ma 3.5 cm, zabezpieczona siatką z drutu nierdzewnego, starałem się ją wystawić około 10 mm poza styropian, żeby mi tynkiem nie zabazgrali.

Jeśli nie będzie zysków wilgoci, to nie powinno się nic stać, tyle że coś tam wilgoci zawsze może wnikać (np. przywędrować z parteru z ciepłym powietrzem). Ciężko mi cokolwiek powiedzieć w tym temacie, czy zagwarantować, że nic się nie będzie dziać (podejrzewam, że spałbyś wtedy spokojniej).

Edytowane przez Regius
poprawa danych

Wymiar szczeliny wentylacyjnej jest funkcją długości połaci i wcale nie musi wynosić 3,5cm. Czasem będzie to 5 a nawet 7cm. Odrębnym zagadnieniem jest prawidłowe rozwiązanie problemów z przepływem w rejonie okien dachowych, trzonów wentylacyjnych czy koszy. Edytowane przez mat3006