pawelek321 17.12.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 witam.wieje mi z okien od strony zawiasów.największy chłód wyczuwalny jest w środkowej części, bo w górze i w dole zwiększyłem docisk.w środku mam podobny docisk do tego:https://okucia24.com/docisk-kryty-13-mm-veka-topline,id1658.html śrubka imbusowa jest do końca wkręcona.jeśli będę wykręcać śrubę i wydłużać "język" to powinno lepiej dociskać?próbowałem tak robić i zbytnio nie było różnicy, aczkolwiek jest cieplej na podwórku i trudno mi stwierdzić.oba elementy zachodzą na siebie prawidłowo, wiec chyba można to jakoś docisnąć?uszczelki też ok.możliwe, że dociskając w dolnym rogu śrubką na max i w górze mimośrodem z okucia zrobił się banan i dlatego nie dociska środkiem?przed moją regulacją wiało gorzej niż po regulacji, ale środkiem dalej zaciąga.ustawienie okien jest prawidłowe, zachodzą z każdej strony około 8mm na ośnieżnice.co zrobić, żeby nie wiało?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Ten, czy podobny? Nie mam do czynienie z Rombem, ale w zalożeniach zasada jest taka, że wkręcamy śrubę - wysuwa się bardziej język i lepiej dociska. Jak w wielu rzeczach: trzeba mieć umiar. Jak wysuniesz za dużo, to może trafiać w złe miejsce na ramie i się blokować. Ogólnie rzecz biorąc - założenie tego docisku jest fajne, ale praktyka taka sobie.. Masz problem z oknem (w sensie wysokość ok 150cm) czy balkonem pow.2m? Wtedy może być krzywe skrzydło i regulacja będzie wymagała jeszcze większej uwagi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 17.12.2021 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Dzięki za pomoc- już wiem, że wysunięty język do lepszy docisk.Docisk mam podobny- też 2 elementy z klinem. Firmy nie znam.W ościeżnicy bez regulacji, a w oknie klin z możliwością odchylenia.Problem jest w 1 drzwiach balkonowych, gdzie o dziwo monter już go mocno wysunął. No i w 2 oknach 150.W oknach wysunąłem jakiś 1-2mm. Zobaczę co będzie jak będzie zimniej.Mam wentylacje mechaniczną i ogrzewanie prądem, więc szkoda, żeby wiało.Jak będzie ciepło to przynajmniej w balkonowych chyba przykleję jakoś cienka uszczelkę.Albo chociaż przejadę grubszą taśmą na krawędzi okucia, gdzie dotyka uszczelka.Gorzej chyba nie będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Wrzuć więcej info to może i rady będą bardziej precyzyjne. Marka okuć jest gdzieś zapisana. Czasem literki,czasem pełna nazwa. Może foto tej części okna? Marka okien?Wszystkie miewają swoje "tajemnice" i być może ktoś na forum będzie w stanie coś więcej napisać. Nawet jeśli nie dla Ciebie - to dla potomnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 17.12.2021 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Jak będzie cieplej to wykręcę owy element i zrobię foto.Okna mam z firmy stollar z Suwałk.Niebawem się odezwę .Pozdro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2021 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Wg strony www stosują okucia Sigenia TITAN AF, czyli tak jakby ten:https://okucia24.com/siegenia-titan-docisk-kryty-do-okien-drewnianych-i-pcv-element-na-skrzydlo-na-rowek-16mm,id4736.html Zasada regulacji jak wcześniej, ale czy do niego są konieczne jakieś specjalne patenty to nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 17.12.2021 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Chyba właśnie taki.Mam w sumie 3 drzwi balkonowe o wysokości około 230cm.Oczywiście w każdym jest po 1szt tego docisku na środku.Myślisz, że warto kupić 3 komplety docisk okienny+ docisk na ramę?Przeniósłbym te co są np na 70cm od góry, a te dokupione 70cm od dołu. Po środku byłoby około 80cm.Miałoby to sens? Zainwestowałbym około 20zł na 1 okno.Czy lepiej w pierwszej kolejności czymś uszczelnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Cierpliwości, kolega IVO jak zajrzy na forum to na pewno podzieli się swoim doświadczeniem. Ja z Sigenią nie miałem specjalnie do czynienia (jakieś okna montowałem, ale ten problem się nie pojawił i zwyczajnie nie pamiętam). Znam za to docisk ukryty w Roto Desugno. Notorycznie fabrycznie za słabo wysunięty. To nie jest problematyczna regulacja, ale konieczna.W oknach. Bo w balkonach (jak to długie elementy - krzywią się) mój dostawca przeszedł z takich docisków - których stosował 3 albo i 4 na stronę - na skrzydło z okuciem RU. Droższe,ale w przypadku okuć ukrytych lepiej się sprawdzało. Stollar nigdy nie wyposażał swoich okien extra bogato (przez parę lat oferowałem), także chyba możesz myśleć o tym zakupie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 17.12.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Trochę Stollara takiego sprzed 10-12 lat serwisowałem, Aluplast na Siegenii. Podstawowy błąd przy dociskach takich o jakich mówimy to brak (właśnie w Stollarze) albo za słabe wyparcie skrzydła podkładkami o szybę w miejscu docisku. Skrzydło zapada się wtedy do wewnątrz i docisk nie działa a przy próbie wykręcania jeszcze odpycha skrzydło od ościeżnicy. Żeby te dociski działały skrzydło musi być wręcz lekko wybrzuszone, 10 mm zachodzenia na ramę to żaden problem. Odrębna kwestia to stosowanie ich w balkonach, do tego po jednej (to nie oszczędność tylko głupota) sztuce, jeszcze takiego kwiatka nie spotkałem. Tu dociski dowrębowe zazwyczaj się nie sprawdzają nawet przy poprawnym szkleniu i regulacji i najlepiej dać dociski zewnętrzne, likwidują problem skutecznie i na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 17.12.2021 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Okna miałem wstawiane w 2015. 3 szybowe na grubszym profilu.Jak pisałem w każdym z 3 drzwi balkonowym dali po 1 docisku i mocno wysunęli... Dziady.To co zrobić?Zewnętrzne docisk ze względu estetycznego odpada.Bawić się w uszczelnienie czy raczej kupić po dodatkowym komplecie do drzwi balkonowych?Myślę, że można też nieco poprawić ten co jest.Mam na myśli ten stały element w ramie.Jakby go nieco skręcić w bok.Można go wykręcić, zeszlifować minimalnie od strony ramy jedną krawędź, ewentualnie podłożyć blaszkę?Tylko w którą stronę go odchylić? Czubek zbliżyć do skrzydła czy oddalić? Trzeba by w dzień popatrzeć i pomyśleć.Myślicie, że jakby jego koniec odchylić 1-2mm w jedną, albo drugą stronę to byłoby lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 19.12.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Najdziwniejszych patentów modyfikowanych docisków dowrębowych usunąłem już dużo, jeśli to ma działać to żadnych modyfikacji o jakich piszesz, kluczowe jest szklenie, musi być element skrzydłowy wciskany w ten na ramie a ten efekt uzyskuje się przez odpowiednie wyszklenie skrzydła. Inaczej postębuje się w balkonie bez poprzeczki (jest łatwiej), inaczej w takim z poprzeczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 19.12.2021 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Może zadam niezbyt mądre pytanie, ale co to właściwie znaczy: "szklenie"?To po prostu montaż szyb w skrzydle?To oczywiste, że skrzydło musi być dociśnięte do ramy okna, żeby było szczelnie.Ale co ma do tego jakieś szklenie?Użytkownik ma korygować położenie szyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.12.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Szklenie: czynność produkcyjna oraz zaawansowana regulacja. Pod listwą szyba ma podkładki dystansujące ją między ramą skrzydła. Muszą być w odpowiednich miejscach. Zdaje się, że ta firma dawała 10lat gwarancji.. dzwoń.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 19.12.2021 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Nie miałem pojęcia, że ustawienie szyb ma jakieś znaczenie.Dla mnie to bardziej wyglądało na slaby docisk skrzydła do ramy, albo wykabłęczenie (banan) skrzydła w środkowej części.Dzwonić nie będę, bo to nie jest jakoś szczególnie uciążliwe. Jak będzie cieplej to może coś pokombinuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.12.2021 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Wszystko ma znaczenie. Choćby kropla silikonu przy podkładkach, by te się nie przesunęły w trakcie transportu czy użytkowania. Kombinuj jak musisz. Możesz też posłuchać fachowca robiącego to na co dzień (wypowiedział się wyżej na temat takich "patentów"). Edytowane 20 Grudnia 2021 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts