sir.COLA 17.12.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Witam. Mam taki problem:- jestem w trakcie budowy domu- posiadam zamontowaną wentylacje mechaniczną i rekuperacje - jednak w garazu i piwnicy jest wentylacja grawitacyjna - posiadam tez zrobionre już podejscie wentylacyjne pod okap- rury od okapu oraz wentylacji sa ocieplone i posiadają odstojniki jednak zauwazyłem, że w związku z różnicą temperatur skrapla się woda i cieknie po rurach wentylacyjnych do środkaproszę o doradzenie jak tamu zapobiec - odstojniki mialy załatwic sprawe jednak niestety sa chyba za daleko od poczatku rury i na odcinku 3m (od poczatku do odstojnika) musi się skraplac. Myślałem nad takim rozwiązaniem:- wywalić odstojniki i zamontować coś takiego: https://aldach.sklep.pl/akcesoria-do-kominkow-rury-skraplacze-redukcje-uszczelnienia/287-skraplacz-wody-kondensatu-150-mm-do-kominkow-wirplast-proevo.html i wyprowadzić skropliny na zewnątrz (żeby nie zamarzało to po elewacji pod styropianem do gruntu) jak myślicie rozwiąże to sprawe?? dodatkowo mam pytanie co do wywiewu mechanicznego od okapu i rekuperacji - poinformowano mnie, iż niezbędna będzie klapa zwrotna na rurze od okapu https://www.iwentylatory.pl/szczelna-klapka-zwrotna-o-150-mm-x12515?utm_campaign czy montowac to przed wyzej pokazanym skraplaczem czy przy samym wylocie na dachu??czy nie zmniejszy to znacznie przekroju rury a co za tym idzie nie zwiekszy glośności całej instalacji?? z góry dziękuję z udzielone odpoierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyob 15.11.2022 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Możesz napisać jak rozwiązałeś problem skraplania wody? Mam ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts