Marbar69 17.12.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 CześćPytanie do użytkowników bo ja dopiero zaczynam z panelami i jestem zielony trochę.Wymieniony licznik na dwukierunkowy Gama 300, uruchomiona fotowoltaika, nową umowe kompleksową otrzymałem, dystrybutor PGE.Nie bardzo rozumiem jak robić odczyty z licznika, wszędzie jest napisane, energia pobrana jest pod kodem 1.8.0 a energia wysłana do sieci pod kodem 2.8.0.Jak "przewijam" wszystkie kody z licznika to nie mam tych kodów 1.8.0 i 2.8.0.Odczyt energi pobranej mam pod kodem 15.8.0 ale nie mam pojęcia jak odczytać energię wysłaną do sieci,Ktoś pomoże rozwikłać zagadkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 17.12.2021 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Wygląda na to , że 15.8.0 to energia pobrana i oddana razem , może zły licznik zamontowali albo muszą przeprogramować.https://onemeter.com/docs/pl/device/obis/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.12.2021 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Może tak? dla jedno dla trójfazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbar69 17.12.2021 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) Może tak? dla jedno dla trójfazowego Dzięki CityMatic, na pierwszym filmiku gość ma identyczny licznik (i to jest licznik trójfazowy) jak ja - typ G3M 144, trochę krótki filmik ale jeżeli kod 15.8.1 pokazywałby energię pobraną a kod 15.8.2 oddaną to byłoby ok, muszę przyobserwować. Ale z drugiej strony trochę nieścisłość, gość mówi, ze licznik jednotaryfowy a w liczniku ma G12 (taryfa dwustrefowa). Ja mam G11 i instalację trójfazową Na drugim filmiku jest licznik z innym oznaczeniem typu - G3B 144 i ja nie mam takiej sekwencji kodów jak na filmiku, niestety. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez Marbar69 błędzik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 18.12.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Dzięki CityMatic, na pierwszym filmiku gość ma identyczny licznik (i to jest licznik trójfazowy) jak ja - typ G3M 144, trochę krótki filmik ale jeżeli kod 15.8.1 pokazywałby energię pobraną a kod 15.8.2 oddaną to byłoby ok, muszę przyobserwować. Ale z drugiej strony trochę nieścisłość, gość mówi, ze licznik jednotaryfowy a w liczniku ma G12 (taryfa dwustrefowa). Ja mam G11 i instalację trójfazową Na drugim filmiku jest licznik z innym oznaczeniem typu - G3B 144 i ja nie mam takiej sekwencji kodów jak na filmiku, niestety. Ja mam podlicznik tylko, że firmy Pafal z kodami 15.8.0 to zużycie całość, 15.8.1 zużycie w taryfie 1 i 15.8.2 zużycie w taryfie 2. Nie chce mi się wierzyć, że w Twoim 15.8.2 to eneggia oddana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbar69 19.12.2021 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Ja mam podlicznik tylko, że firmy Pafal z kodami 15.8.0 to zużycie całość, 15.8.1 zużycie w taryfie 1 i 15.8.2 zużycie w taryfie 2. Nie chce mi się wierzyć, że w Twoim 15.8.2 to eneggia oddana. Już sprawdziłem dziś co nieco. Wyłaczyłem na godzinę kompletnie wszystko w domu. Fotowoltaika pracowała, wyprodukowała około 0,7 kWh, Licznik 15.8.0 i 15.8.1 to zliczył a na 15.8.2 pusto. Strzałki +P i -P na liczniku są, jak wszystko było wyłączone była strzałka -P, po włączeniu wszystkich odbiorników pojawiła się strzałka +P. Czyli dalej jestem w koziej d...e. Jak dostać się do kodów 1.8.0 i 2.8.0 nie mam zielonego pojęcia. Może jeszcze jakieś sugestie ? Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Marbar69 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.12.2021 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Jedynie co mi przychodzi do głowy to zapytać PGE. Może wymienili Ci licznik, ale jest źle zaprogramowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbar69 19.12.2021 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Jedynie co mi przychodzi do głowy to zapytać PGE. Może wymienili Ci licznik, ale jest źle zaprogramowany. No tak będę to reklamował bo gdziebym nie czytał i czego bym nie oglądał to kody 1.8.0 i 2.8.0 powinny być a kod 15.8.0 jest prawdopodobnie zsumowaną ilością pobraną na dom i wyprodukowaną przez falownik. Wygląda to tak jakbym podłaczył sobie ot tak fotowoltaikę i miał płacić za prąd zużyty i wyprodukowany. Trochę internetu przewaliłem i nie spotkałem takiego przypadku a liczniki Gama 300 są raczej powszechne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Kod 1.8.0 - Energia czynna pobrana A+ , sumaKod 15.8.0 - Energia czynna pobrana |A| , suma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbar69 30.12.2021 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Licznik działa już poprawnie, reklamowałem w PGE. Okazało się, ze był źle zaprogramowany. Po przeprogramowaniu licznik wyświetla to co trzeba dla posiadacza PV. Teraz licznik pokazuje energię pobieraną, energię wysłaną a ponadto takie przydatne parametry jak pobierana sumaryczna moc chwilowa, napięcia na poszczególnych fazach, natężenie prądu na poszczególnych fazach i masę innych raczej mniej potrzebnych dla mnie parametrów (tak mi się przynajmniej wydaje). Pozostaje mi jeszcze sprawdzić jak przebiega bilansowanie międzyfazowe ale do tego potrzeba dłuższego dnia i więcej słoneczka. Mam nadzieję, że bilansowanie jest wektorowe. Tak więc zaczynam na serio zabawę z fotowoltaiką . Edytowane 30 Grudnia 2021 przez Marbar69 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 12.01.2022 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Z innej beczki, ale o liczniku dwukierunkowym. Pytanie: dlaczego zamontowano mi licznik, w którym wartość kodu 1.8.0 nie była wyzerowana? Wskazywała na ok. 1400 kWh. Na 'kwicie' który otrzymałem od montadorów do podpisania była uwzględniona. Czy to licznik z odzysku, czyli felerny, czy może na siłę szukam teorii spiskowych? Miał ktoś z taką sytuacją do czynienia u siebie? ps Pojutrze wybieram się do ZE, ale pytam tutaj, bo forumowiczom jakoś bardziej ufam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2022 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Szukasz teorii spiskowej, nic dziwnego i niepożądanego. Skoro zużycie jest uwzględnione nie masz się czym przejmować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 13.01.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Z innej beczki, ale o liczniku dwukierunkowym. Pytanie: dlaczego zamontowano mi licznik, w którym wartość kodu 1.8.0 nie była wyzerowana? Wskazywała na ok. 1400 kWh. Na 'kwicie' który otrzymałem od montadorów do podpisania była uwzględniona. Czy to licznik z odzysku, czyli felerny, czy może na siłę szukam teorii spiskowych? Miał ktoś z taką sytuacją do czynienia u siebie? ps Pojutrze wybieram się do ZE, ale pytam tutaj, bo forumowiczom jakoś bardziej ufam Ja jestem w Tauron, ale również zamontowano mi używany licznik. U mnie były wartości 1.8.0 - 4199 kWh a na produkcji 2.8.0 - 5424 kWh ale wartości zostały uwzględnione. Trochę mi to na początku zaburzało poczucie estetyki w obliczeniach bo nie startowałem od zera ale już mi to wisi bo wszystko działa jak należy. No może poza bilansowaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbar69 25.01.2022 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Licznik działa już poprawnie, reklamowałem w PGE. Okazało się, ze był źle zaprogramowany. Po przeprogramowaniu licznik wyświetla to co trzeba dla posiadacza PV. Teraz licznik pokazuje energię pobieraną, energię wysłaną a ponadto takie przydatne parametry jak pobierana sumaryczna moc chwilowa, napięcia na poszczególnych fazach, natężenie prądu na poszczególnych fazach i masę innych raczej mniej potrzebnych dla mnie parametrów (tak mi się przynajmniej wydaje). Pozostaje mi jeszcze sprawdzić jak przebiega bilansowanie międzyfazowe ale do tego potrzeba dłuższego dnia i więcej słoneczka. Mam nadzieję, że bilansowanie jest wektorowe. Tak więc zaczynam na serio zabawę z fotowoltaiką . Tak informacyjnie sprawdziłem jak wygląda bilansowanie międzyfazowe - jest wektorowo. PGE jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 25.01.2022 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Z tym bilansowaniem owszem jest ok ale z cudami przy rozliczaniu magazynu gdy z niego pobierasz już nie jest ok. Zamiast normalnie odliczać z najstarszych miesięcy to odliczają proporcjonalnie ze wszystkich. W ten sposób niemal zawsze coś się przeterminuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts