Shirra 17.12.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Dzień Dobry. Moi drodzy piszę do Was z prośbą o Waszą opinię na temat mojego projektu otwarcia pokoju na kuchnię w tak małej przestrzeni. Z moich projektów w programie wynika że da się pomieścić część wypoczynkową oraz stół na 4 osoby. Czy ten układ według Was będzie funkcjonalny? Czy lepiej nie wyburzać ściany pomiędzy kuchnią i pokojem i zostawić taki układ jaki jest. Bardzo dziękuję za każdą sugestie. Dołączam 3 rzuty mieszkania. https://drive.google.com/drive/folders/18Y0X4507Jj_5VDHQiH6gn5e-5mKbpKPX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 17.12.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) Nie pokazałaś/eś jak chcesz ustawić wypoczynek i stół i nie wiem jakie wymiary tych mebli planujesz. 1) Tak na szybko: Nie upychałabym zlewu obok kuchenki - jeśli pod oknem nie chcesz to po jego lewej stronie. Wnęka na telewizor równo ze ścianą kończącą blat kuchenny. Trochę mnie martwi, że ten schowek obok łazienki o głębokości ok.80cm może nie być funkcjonalny - w głębi zaplanowałam płytkie (40cm) półki na rzadko używane rzeczy a z przodu miejsce na odkurzacz, deskę do prasowania itp. W korytarzyku przy łazience wysoka szafka a dalej jakaś ładna komoda, konsolka, ogólnie coś zaaranżowanego bardziej salonowo niż przedpokojowo. Sofa na rysunku 200cm (zasłonięta od wejścia trochę dłuższą ścianką), stół 120x80cm. 2) Kuchnia osobna, nieco mniejsza niż w oryginalnym układzie, pokój całkowicie otwarty. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez alicyja dodana propozycja 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shirra 19.12.2021 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Bardzo dziękuję Ci za Twój projekt. Podsunęłaś mi bardzo dobry pomysł. Ze względu że nie podałem miejsca instalacji C.O., woda, kanalizacja (moja wina) nie mogłaś wszystkiego przewidzieć. Projekty w nowej aranżacji: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1ko6ktWwk_bmM4ttIx7Kv4WT-TcIsMPJX Twój pierwszy projekt uświadomił mi że mój poprzedni pomysł z szafą gospodarczą która by wychodziła na salon można zastąpić powiększeniem łazienki i w miejscu szafy zrobi się fajne miejsce na pralkę i suszarkę lub pralkę i nad nią szafka gospodarcza. Mamy obecnie w tej małej łazience wannę i nie chcemy tego zmieniać. Dzięki temu że łazienka zostanie powiększona licznik z gazu który niestety znajduje się w mieszkaniu będzie ładnie zabudowany w łazience nie tworząc niepotrzebnego mebla w otwartej przestrzeni. Dodatkowo wtedy mamy ścianę żeby umieścić telewizor, a łazienka staję się bardziej przestronna. https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1ko6ktWwk_bmM4ttIx7Kv4WT-TcIsMPJX Jeśli chodzi o kuchnie tutaj nie mam za dużego pola manewru. Zlew pod oknem nie przejdzie ze względu na przyłącza. Wiem że pomysł zlewu w tak bliskiej odległości od płyty nie jest najbardziej fortunnym pomysłem ale wolę takie rozwiązanie aby mieć jak największy blat roboczy. Też myślałem o lodówce przy oknie ale znowu są tam piony C.O. Tak jak zaproponowałaś. W przedpokoju nie będzie żadnych szaf tylko delikatna garderoba z szafką na buty w formie salonowej komody. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję Jeśli masz jakieś uwagi do mojego nowego projektu to proszę Cię o krytykę Innych użytkowników też zachęcam do komentowania jestem bardzo ciekaw Waszej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 20.12.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z czym się wiąże tak otwarta przestrzeń dzienna. Kurier zerkający od drzwi na domowników relaksujących się na kanapie, dzieci i ich koledzy krępujący się przejść do toalety w czasie gdy w salonie są rodzice lub ich goście... Zamontowałabym jakąś przegrodę na wprost wejścia, niekoniecznie pełną ścianę - ażurowy panel mdf, listwy drewniane, panel z tkaniny itp. W mojej pierwszej wersji zastanawiałam się czy nie zaproponować suwanych ażurowych/przeszklonych drzwi lub paneli materiałowych (2x90cm lub 3x60cm) chowających się za ścianą na wprost wejścia. Chociaż to można dobudować ewentualnie później to warto teraz przemyśleć każdą opcję i rozplanować odpowiednio np. elektrykę (lampy i łączniki światła). Okrągły stół a krzesła ustawione po dwóch stronach a nie dookoła? Posprawdzaj wymiary mebli w programie (wyglądają na mniejsze od standardowych - sofa narożna, szafki kuchenne) bo może nie zwracasz na to uwagi a potem zabraknie centymetrów. Jeśli masz możliwość to ustaw meble w docelowych miejscach albo użyj zamiast nich kartonów lub wyklej zarysy na podłodze taśmą żeby zobaczyć czy gdzieś nie jest za ciasno. Zlew i płyta upchnięte obok siebie, między prostopadłym blatem a ścianą kominową, dwumetrowy blat roboczy - dla mnie to przeciwieństwo wygody nie mówiąc już o estetyce. A do zmywarki pod oknem i tak musisz mieć doprowadzone wodę i kanalizację. Fajnie że łazienkę można powiększyć Tylko drzwi do niej tak bardzo na widoku... Niektórym to przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts