Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3000 zł za ułożenie glazury w łazience + biały montaż-drogo?

minuszka

Recommended Posts

Cały czas "bije sie z myślami". Gość, który przychodzi robić mi łazienkę, będzie też dokańczać cekolować salon i będzie robił poprawki. Dał dobrą cenę za cekolowanie i malowanie (7 zł + 4 zł). Hmm oby tylko zrobił dobrze, bo tych "pseudo fachowców" jest całe mnóstwo. Niby polecany, ale.... wiesz jak to jest.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm no własnie cena cekolowania-gładzi wydaje mi sie też rozsądna, ale teraz nie wiem czy za malowanie sie z nim nie potargować!Wiesz, ja miałam już takie przejścia z ekipami /wywaliłam 2,bo każda coś mi popsuła, a to źle połozony tynk cementowo-wapienny, a to fatalnie położone gładzie/ że nawet jestem juz skłonna zapłacić tę cenę,byleby zrobił dobrze, bo chcę się wreszcie przeprowadzić! Ale kto to wie jaki naprawdę z niego fachowiec. Znajomi bardzo go chwalili.

Minuszka . Unikaj podejścia w stylu "jestem w stanie zapłacić więcej byle było dobrze zrobione" . Umówisz się z gościem na jakąś sumę a jak nie będziesz zadowolona to będzie Ci ciężko przekonać go , że nie wykonał właściwie swojej pracy . Też mi się wydaje ,że te 2500 to trochę dużo .

• 4 weeks później...

Pochwalam i podziwiam "pyrke'.

Też planuje sam położyć jak najwięcej i to z dwóch powodów - pierwszy to aby mieć satysfakcję, że coś sam w swoim domu zrobię a druga to oszczednośc finansów. Jak czytam i licze sobie ile musiałbym wydać na takiego fachowca to mnie mnie złość i przerażenie bierze. nawet jak będę miał nieco gorzej położone niz by ten fachowiec położył (a może wcale nie gorzej jak trafiłbym na pseudofachowca) to i tak warto.

O ile za takie rzeczy jak wymurowanie ścian czy kominów bym sie nie brał o tyle sądzę, że w przypadku kąłdzenie płytek itp rzecz jest do zrobienia nawet dla średnio zdolnego majsterkowicza.

Sylwek, nie musi być gorzej. Poziom trzymam dzięki wylewce samopoziomującej a linie i fugi dzięki sznurkowi. Potrafię w idealnej prostej położyć nawet 25 płytek. Najważniejsze, to położyć pierwszą w rogu i dokładnie ustalić kąt. Każdy kolejny rządek kładłam wzdłuż dobrze naciągniętego szpagatu. Krzyżaczki są pomocne, ale nie należy się nimi zbytnio sugerować, bo płytki nie są idealnie równe. Był nawet jeden fachowiec u mnie szukający roboty, popatrzył na podłogę i stwierdził, że tutaj jej nie znajdzie. Byle jak kładłam w piwnicy, bo szkoda mi bylo czasu na zabawę i miejscami fugi nie są równe.

jak szkoda Ci kasy na fahowca to do lekarza też nie chodź i do fryzjera,mechanika itd. niech wszyscy będą samowystarczalni a pieniądze zjedz na śniadanie . Wszyscy z czegoś żyją i zarabiają pieniądze na życie.

Piotrek, takie złośliwe uwagi są niepotrzebne. Ja rozumiem, że każdy fachowiec musi z czegoś żyć, ale jeśli ktoś sam chce cos sobie wykonać, to nie należy go za to ganić! Jednych stać na to, żeby wezwać fachowca do wykonania różnych prac, a innych nie.

Ja miałem do wyboru, albo zakasać rękawy, wziąć się do roboty i zbudować (z wykończeniem) dom w trzy lata (z prawie rocznym przestojem), albo dożywotnio mieszkać w bloku :-?.

Większość prac w swoim domu wykonałem sam. Nie było łatwo. Zżerała mnie przesadna dokładność i perfekcyjnosć. Mimo, że jeszcze sporo zostało mi do skończenia, to nie żałuję.

Ja też jestem wykonawcą. Projektuję i wykonuję instalacje elektroniczne, m. in. systemy alarmowe. Wielu inwestorów dla obniżenia kosztów podejmuje się samodzielnego montażu systemu alarmowego w swoim domu. Czy to znaczy, że mam im mieć za złe, że odbierają mi chleb? Nie, rozumiem ich i szanuję. Nie jednemu forumowiczowi już pomogłem przy samodzielnym wykonaniu instalacji alarmowej.

Ty chyba nie budujesz domu. Dlatego nie potrafisz zrozumieć tych, co wiele rzeczy robią sami...

jak szkoda Ci kasy na fahowca to do lekarza też nie chodź i do fryzjera,mechanika itd. niech wszyscy będą samowystarczalni a pieniądze zjedz na śniadanie . Wszyscy z czegoś żyją i zarabiają pieniądze na życie.

Piotrek, takie złośliwe uwagi są niepotrzebne. Ja rozumiem, że każdy fachowiec musi z czegoś żyć, ale jeśli ktoś sam chce cos sobie wykonać, to nie należy go za to ganić! Jednych stać na to, żeby wezwać fachowca do wykonania różnych prac, a innych nie.

Ja miałem do wyboru, albo zakasać rękawy, wziąć się do roboty i zbudować (z wykończeniem) dom w trzy lata (z prawie rocznym przestojem), albo dożywotnio mieszkać w bloku :-?.

Większość prac w swoim domu wykonałem sam. Nie było łatwo. Zżerała mnie przesadna dokładność i perfekcyjnosć. Mimo, że jeszcze sporo zostało mi do skończenia, to nie żałuję.

Ja też jestem wykonawcą. Projektuję i wykonuję instalacje elektroniczne, m. in. systemy alarmowe. Wielu inwestorów dla obniżenia kosztów podejmuje się samodzielnego montażu systemu alarmowego w swoim domu. Czy to znaczy, że mam im mieć za złe, że odbierają mi chleb? Nie, rozumiem ich i szanuję. Nie jednemu forumowiczowi już pomogłem przy samodzielnym wykonaniu instalacji alarmowej.

Ty chyba nie budujesz domu. Dlatego nie potrafisz zrozumieć tych, co wiele rzeczy robią sami...

Piotrek daruj sobie uwagi w tym stylu.

Nie ma nic złego w tym ,że niektóre rzeczy robi się samemu, Pyrka jestem pod wrażeniem, ja malowała ściany ( I warstwa ) ale tylko dwie specjalnie zostawione dla mnie i moi fachowcy dzielnie mi kibicowali.

Wiem,że malowanie to ciężka praca jak i wszystkie inne roboty. Wiem tez ,że zrobienie czegokolwiek samemu i dla siebie to olbrzymia frajda.

Oj, chyba zazdrość przez kolegę przemawia, że kobitka wzięła się za raczej męską robotę i do tego dobrze jej idzie :wink:

Pyrka trzymaj się!

Czy 30 zł za m2 położenia kafli obojętnie czy duże, małe czy mozaika, obudowa wanny czy wnęk tzn. tak ogólnie, to rozsądna cena? Czy kafelkarze sugerują się ceną kafli ceniąc się za robociznę? Np. gres za 200zł, to można za robociznę skasować np. 40zł, terakota za 50zł, to robocizan za 20zł?

Czy 30 zł za m2 położenia kafli obojętnie czy duże, małe czy mozaika, obudowa wanny czy wnęk tzn. tak ogólnie, to rozsądna cena?

Uważam, że to uczciwa cena.

Czy kafelkarze sugerują się ceną kafli ceniąc się za robociznę? Np. gres za 200zł, to można za robociznę skasować np. 40zł, terakota za 50zł, to robocizan za 20zł?

To nie do końca jest tak. Duże znaczenie ma wielkość płytek. Małe i b. duże trudniej się układa, więc kosztuje to więcej. Nie bez znaczenia jest też rodzaj płytek. Glazurę, czy terakotę łatwo się przecina, natomiast gres (polerowany) jest twardy. Niełatwo się go obrabia. Potrzebne są tarcze do cięcia, które niemało kosztują. Więcej kosztuje układanie płytek we wzory.

Cena materiału również ma wpływ na cenę usługi. Jak kupisz sobie ceramiczne płyty 50 x 100 po 100 zł szt. i wykonawca przez przypadek uszkodzi ze dwie (bo ciężko się układa takie duże płyty i przy dobijaniu gumowym młotkiem o uszkodzenie nietrudno...), to musi za nie zapłacić, więc ponosząc takie ryzyko musi zarobić więcej.

Oj, chyba zazdrość przez kolegę przemawia, że kobitka wzięła się za raczej męską robotę i do tego dobrze jej idzie :wink:

Pyrka trzymaj się!