korba86 21.12.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Witam, Posiadam PC bosch compress 7000 (monoblok). W domu mam ogrzewanie podłogowe góra i dół. Instalacja posiada bufor ogrzewania podłogowego. Obiegi ogrzewania podłogowego są podłączone pod pompy obiegowe IBO MAGI 25-60/180. Moje pytanie w jaki sposób ustawić powyższą pompę obiegową. mam do wyboru poniższe parametry:TRYBY PRACY POMPY:AUTOMATYCZNY:KRZYWE STAŁEGO CIŚNIENIA:- HD1 - HD2 KRZYWE PROPORCJONALNEGO CIŚNIENIA:- BL1 - BL2KRZYWE STAŁEJ PRĘDKOŚCI OBROTOWEJ:- HS1 - HS2 - HS3Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.12.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Te proporcjonalne ciśnienia czy stałe ciśnienia są do instalcji , gdzie co chwila zmienia się ilość odbiorów ( pętli czy grzejników ) przez zastosowanie zaworów sterowanych. Masz takie ?Jeśli nie , to ustaw któreś ze stałej prędkości obrotowej. I dlaczego masz bufor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba86 21.12.2021 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Witam,Dziękuję za odpowiedź. Na chwilę obecną nie mam żadnej automatyki. Zaworami steruję ręcznie poprzez pokrętło. Czyli ustawić stałą prędkość obrotową?Według moich obserwacji zasobnik buforowy sprawia, że pompa włącza się rzadziej i dłużej pracuje. Ale nie chcę się wymądrzać bo wiem, że są zwolennicy tego systemu jak i bez bufora. Jako użytkownik nie widzę żadnych negatywów.Porównywałem z osoba, która ma taką samą pompę ciepła bez zasobnika buforowego i miała dobowe wyższe zużycie prądu przy mniejszej powierzchni ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.12.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Jeśli sterujesz ręcznie to też jakieś sterowanie. Zamkniesz kilka pętli to prędkość przepływu zwiększa się w pozostałych. Pytanie czy zamykasz bo chcesz wyrównać temperatury w pomieszczeniach i te pokrętła to są rotametry , czy sobie zamykasz i otwierasz ? Ja uważam ,że bufor przy podłogówce jest zupełnie nie potrzebny i przez niego są tylko straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba86 21.12.2021 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Na chwilę obecną jestem w trakcie ustawiania każdej pętli więc, tak steruję ręcznie rotametrem. Odnośnie bufora możliwe, że masz rację. Jest to moja pierwsza pompa ciepła więc nie mnie ocenia która wersja jest lepsza z czy bez bufora. Ale jeżeli zaobserwowałeś, że pompa bez bufora jest bardziej efektywna to wezmę to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 21.12.2021 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Na chwilę obecną jestem w trakcie ustawiania każdej pętli więc, tak steruję ręcznie rotametrem. Odnośnie bufora możliwe, że masz rację. Jest to moja pierwsza pompa ciepła więc nie mnie ocenia która wersja jest lepsza z czy bez bufora. Ale jeżeli zaobserwowałeś, że pompa bez bufora jest bardziej efektywna to wezmę to pod uwagę. Ibzdura jeśli jest podłogówka to bufor zbędny u mnie teraz pompa ma na zasilaniu 30stopni minus 10 na zewnątrz co ten bufor ma dać nawet 1000l nagrzane do 30 stopni starczy najwyżej na 1h to nic w porównaniu z tonami betonu w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts