Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja grzewcza pod chudziakiem

Recommended Posts

Witam. Hydraulik zaproponował mi kładzenie rur instalacji grzewczej pod chudziakiem aby zrobić spady rur. Dom niepodpiwniczony. Chcę robić ogrzewanie grawitacyjne, ale dodatkowo dać pompę wymuszającą obieg. Grawitacja ratuje mnie przed problemem gotowania się wody w instalacji w czasie braku prądu - co często się u mnie zdarza. Czy posłuchać hydraulika, czy rezygnować z grawitacji i rury kłaść na chudziaku, a pompę zasilać z jakiegoś... no właśnie z czego ??? Co radzicie ?? :wink:

Chciałem dodać. Kocioł będzie na paliwa stałe, a dom jest niepodpiwniczony. Kotłownie można trochę zagłębić ale rury będą musiały iść pochyło, najpierw pod chudziakiem, potem będą przez niego przechodzić i wkońcu wyjdą nad chudziak by podejść do grzejników. Czy rura pod chudziakiem nie będzie miała ogromnych strat ciepła ???

Marcinie z Pomorza,

poziomy przewód rozprowadzający czynnik grzewczy nie musi mieć spadku, żeby działał obieg grawitacyjny. To nie spadek rur o tym decyduje, lecz różnica wysokości geometrycznej pomiędzy środkiem komory paleniskowej, a środkiem grzejnika.

Rury możesz położyć niemal poziomo w wylewce, co najwyżej będziesz miał problemy z odwodnieniem tego odcinka. Z drugiej strony, po jakiego grzyba miałbyś to robić? Trzeba je zaizolować otuliną z pianki PE w płaszczu z folii PE w kolorze czerwonym. Kocioł powinien być zagłębiony, jak to już zostało napisane, a na jaką głębokość, niech Ci to wyliczy twój hydraulik.

W życiu nie słyszałem o takim kuriozum, żeby kłaść przewody c.o. w gruncie, pod chudziakiem. Musiałbyś dać wtedy rury preizolowane. To się robi w sieciach ciepłowniczych, a nie pod budynkami.