michal.bdg 21.12.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Witam, Mam takie pytanie. Czy przy zachowaniu stalej temp. wody wychodzącej z PC i niezmiennej pracy PC na harmonogramie możemy określić jakość ocieplenia budynku? Pytam czy zgodnie z powyższym spadek temp. w domu powinien być na jakimś stałym poziomie wzgledem temp. na zewnatrz np. 0;-5;-10 itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 22.12.2021 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Można, trzeba znać spadek temperatury wody, koniecznie wielkość przepływu, temperaturę wewnętrzną i zewnętrzną. I trzeba by te dane mieć przynajmniej z kilku dni i uśrednić. Czyli przydałby się ciepłomierz i jakaś stacja zapisującą temperatury zewnętrzne i wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 22.12.2021 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Moja wina bo chyba nie doprecyzowałem pyt. w temacie. Pytałem jak powinien wygladać spadek temperatury w budynku wzgledem spadku temp. na zewnatrz przy założeniu że dostarczamy stałą ilosc ciepła w okreslonym czasie. Wytyczne co do ocieplenia i parametrów użytych materiałów zmieniają sie dość często. Czy są jakieś założenia i „widełki” spadków temp. wewnatrz budunku w zaleznosci od jakosci ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2021 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Nie ,bo np w tej samej temperaturze otoczenia raz świeci słońce a innym razem wieje wiatr i już straty są zupełnie inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts