Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szum na grzejnikach aluminiowych

Program93

Recommended Posts

Witam ,

Mam grzejniki aluminiowe 25 żeberek na przykładzie jeden podłączony Fi18 miedz drugi fi15 tam gdzie Fi18 występują szumy na zaworze , nastawa wstępna taka sama jak na innych grzejnikach , pompa w autoadapt zmieniana 25-6 na 25-4 jest to samo . Nie wiem w czym problem większa średnica to mniejsze opory , grzejnik ma nastawę 110l/h to minimum na jego moc cieplna , wiec jak zlikwidować szum i co jest jego powodem ?

Jeśli zawór taki sam to jest gdzieś przewężenie(redukcja) zmień nastawy i przetestuj kiedy grzejnik "zamilkną".

Jeśli zawór jest większej średnicy, a reguluje się w automatyce to musi zredukować strumień stąd zmiany dźwięku przepływającej cieczy.

Zawór to automat heimeier eclipse z nastawa wstępną jedne z lepszych na rynku , założony na każdym grzejniku i dałem dla porównania ,że tam gdzie 25 grzejnik i fi18 jest szum ,a tam gdzie 25 grzejnik i fi 15 jest cisza , a ustawione sa te same przepływy pod ilość żeberek , dalej dla przykładu mam grzejnik 20 żeberek fi15 i cisza i np. fi18 pod 10 żeberek i hałas , pompa musi chodzić na auto i tak jest 8wat mocy więc nie to 1 bieg . Z logiki wychodzi ,że fi18 to za duża średnica nawet pod taki duży grzejnik i taki niskie przepływy . Ewentualnie przerobić wszystko na fi 15 i dać powrót przeciwległy do zasilania grzejnika ?

Nastawa jest zależna od wielkości i mocy grzejnika , tabela zaworu podaje dana nastawę pod przepływ l/h , a ten podaje tabela pod wyliczeniu mocy grzejnika , jak mam taki sam grzejnik czyli 25 żeberek to ma ta sama nastawę , a , ze hydraulik podłączył dwoma innymi średnicami to inny problem .

Witam po świętach:p zwiększ nastawy zaworu przyblokuj odpływ zaworem imbusowym.

Każda regulacjia ze zmianami przepływu wpłynie na dźwięk przepływającej cieczy. Wymiana średnic to już ostatnia ostateczność ......bo może nie przynieść spodziewanego rezultatu.

• Like 1

• 4 weeks później...