Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powolny spadek ciśnienia w dolnym źródle

lukaszu

Recommended Posts

Witam. Mam kolektor poziomy, działa trzeci rok przy czym dwa poprzednie lata budowa byłą tylko dogrzewana. Teraz pracuje intensywniej. Zauważyłem, iż od września ciśnienie powoli spadło z 1,0 bara do 0.5 bara. Rozdzielacze mam w budynku, pętle są w całości, nie widzę wycieku. Wcześniej ciśnienie było w miarę stabilne - potrafiło się zmieniać +/- 0.2 bara w zależności czy ciepły czy chłodniejszy czynnik.

Pytanie teraz, czy taka zmiana może być spowodowana ciągłym odpowietrzaniem się instalacji (5x150m) lub też czy winne może być naczynie przeponowe, które nie było sprawdzane od uruchomienia?

lukaszu

Ustaw ciśnienie wstępne w naczyniu na wartość o ok. 0,3 bar niższą od ciśnienia cieczy w DZ i uzupełnij ciecz do wartości ok. 1,5 - 2 bar.

Czyli jak teraz mam 0,5 bara to ciśnienie w naczyniu powinno mieć 0.2 bara? I wtedy dobić do instalacji?

Edytowane przez lukaszu

Czyli jak teraz mam 0,5 bara to ciśnienie w naczyniu powinno mieć 0.2 bara? I wtedy dobić do instalacji?

Nie, ustaw o 0,3 niższą od tej do jakiej "dobijesz" czyli dla 2bar 1,7bar dla 1,5bar 1,2bar.

No tak, ale nie jest dopowiedziane to, że najpierw trzeba "spuścić" ciśnienie z instalacji, czyli ma być 0bar po stronie "wody" czyli glikolu, wtedy ustaw po stronie powierza w zbiorniku (na wentylku) 1,7 bar a potem "dobij' glikolu do 2bar. Inaczej się nie da zrobić ponieważ zbiornik ma przeponę i ciśnienie po obu stronach przepony będzie takie samo podczas "pracy" czyli jak uzupełnisz czynnik do 2bar to na wentylku będzie też 2 bar.

Dodam jeszcze, że aby uzupełnić czynnik (glikol) to trzeba mieć zapewne do tego pompę.

Teraz mi tak przyszło do głowy bo edytuję a może tylko zeszło powietrze od strony "wentylka" no ale to sprawdzisz jak upuścisz czynnik do 0 bar, więc procedura jak wyżej.

Edytowane przez Stermaj