Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wody na defrost

michal.bdg

Recommended Posts

Witam, wiem że na to pytanie przypada wiele zmiennych np. Wilgotność, temp. na zewnątrz, producent PC itp. ale można orientacyjnie przyjąć jaka jest maksymalna ilość wody niezbędna na defrost. Pytam ponieważ jestem przekonany że przy obecnym 100l buforze mam w ukladzie za dużo cieplej wody niż podłogówka może odebrać i zaczyna taktować. Zastodowanie mniejszego zładu takiego „na styk” dla defrostu mogłoby rozwiązać ten problem

Witam, wiem że na to pytanie przypada wiele zmiennych np. Wilgotność, temp. na zewnątrz, producent PC itp. ale można orientacyjnie przyjąć jaka jest maksymalna ilość wody niezbędna na defrost. Pytam ponieważ jestem przekonany że przy obecnym 100l buforze mam w ukladzie za dużo cieplej wody niż podłogówka może odebrać i zaczyna taktować. Zastodowanie mniejszego zładu takiego „na styk” dla defrostu mogłoby rozwiązać ten problem

Ale ty skaczesz po tematach, jak Ci ktoś ma udzielić odpowiedzi, jak twoje pytania poruszane są co róż w innych wątkach.

Ale wracając do Twojego pytania, dla defrostów to

Najlepiej jak jest jak największy zład wody, im więcej tym lepiej.

To nie ma nic wspólnego z taktowaniem pompy.

Za taktowanie pompy odpowiada zbyt mały odbiór ciepła ( za mała powierzchnia grzejna ), zbyt mocna pompa do potrzeb budynku.

Ale przy podłogówce to ona nie ma prawa taktować, tu najczęściej są złe nastawy na pompie, lub źle wykonana instalacja.

W twoim przypadku, jeśli masz bufor, to najpierw poustawiaj tak przepływ za buforem, żeby temperatura przed buforem i za buforem była zbliżona.

A u Ciebie tego nie ma bo woda krąży w małym obiegu między pompą a buforem, stąd taktowania.

.

,

Nie jestem już chyba w stanie nic zrobić, pompa obiegowa pracuje na full z ustawieniem dla dużego domu a mimo to i tak taktuje. Jedyne co mnie ratuje to że ma dodatkowe przerwy po dogrzaniu CWU.

Jak nie jesteś w stanie nic zrobić, przy ogrzewaniu podłogowym, to nie ma prawa taktować.

Jak Ci to ktoś zamontował, to go wołaj niech poprawi.

Jaką masz temperaturę przed buforem, a jaką za.

Jeśli masz duże różnice, a domyślam się że tak jest, to znaczy że system za i przed buforem się nie równoważy. Pootwieraj wszystkie pętle na max przepływ i powinny temperatury w miarę się wyrównać na buforze. Jeśli to nie pomorze, to zwiększ deltę na pompie do załóżmy 8, lub więcej stopni, wtedy pompka obiegowa trochę zwolni.

A jak to nie pomorze, to sprawdzaj czy układ masz niezapowietrzony.