AlzarriJoseph 24.12.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Witam,Na działce mam stare pomieszczenie gospodarce (w granicy), chciałbym je rozbudować, a raczej postawić na nowo (jeszcze nie wiem czy murowane czy z płyt warstwowych). Jako że miejsca nigdy za mało, pomyślałem że pod pomieszczeniem zakopie piwnicę prefabrykowaną z betonu - a'la schron.Po kilku pomiarach wyszło mi, że idealnie wpasowała by mi tam więcej niż jedna piwnica - stąd tez plan.Wykop na 2,5m na dole gruz z aktualnego pomieszczenia + zbrojenie i wylać płytę. Dzięki temu połączone piwnice nie będą pracowały i mam wiesze szanse na szczelne połączenie.Dookoła drenaż i odpływ do studni (8 m dalej - lustro wody na ok 5 metrach), gleba gliniasta. Ściany odizolować płyta PIR, albo XPS + folia kubełkowa. Na na sufit zrobić kolejną wylewkę (podłogę) i na tym postawić pomieszczenie gospodarcze.Wyjście do piwnicy było by od góry przez pomieszczenie gospodarcze, a następnie połączone były by przez ścianę. Czy moglibyście powiedzieć na co zwrócić uwagę, jakie są słabe punkty tego planu ?10.0.0.0.1 192.168.1.254 Edytowane 27 Grudnia 2021 przez AlzarriJoseph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 24.12.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 a po co ty to chcesz izlolować termicznie , nie ma sensu. zamiast jednej piwnicy chcesz robić dwie? o co tu chodzi ? poza tym zastanów się czy ci potrzeba tych dodatkowych metrów. schody sporo metrów zabiorą. a latanie góra dół to mało fajne jest. nie spotkałem się z piwnicą pod budynkiem gospodarcztym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 24.12.2021 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Do czego ta piwnica? Jako schron to owszem ocieplaj. Jak standardowa piwnica na ziemniaki warzywa to jedynie od strony stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 24.12.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 A piwnica pod kuchnią letnią czy w pomieszczeniach gospodarczych była często budowana . Zwyczajnie wygodniejsza niż coroczne kopcowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts