greg33 24.12.2021 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Przymierzam się do zakupu okien. Jednak mam mętlik w głowie ponieważ każdy poleca innego producenta i inne rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę przy zakupie okien. Wcześniej miałem gruntowny remont dachu i poszukiwałem dachów i też miałem taki sam problem bo prawie każdy zachwalał tylko niektóre modele dachówek mówiąc, że są one z najlepszego drewna konstrukcyjnego i dobrze nadają się na nadbudowę płaskiego dachu,a dokładniej stropodachu itp. Z kolei sprzedawcy okien podobnie jak sprzedawcy i producenci dachówek polecali tylko niektóre modele znanych marek mówiąc, że mają one najlepsze systemy uszczelniana, dzięki którym mają najlepszą izolacyjność itp. Na co zwrócic uwagę przy zakupie energooszczednych okien. Nie chcę płacić za markę. Czy są okna mniej znanych marek, które zapewnią Uw ok. 0,6 W/(m2K) lub lepiej? Czy może są jakieś inne parametry, które warto wziąść pod uwagę przy zakupie okien?Na co zwrócic uwagę przy zakupie energooszczednych okien. Nie chcę płacić za markę. Czy są okna mniej znanych marek, które zapewnią Uw ok. 0,6 W/(m2K) lub lepiej? Czy może są jakieś inne parametry, które warto wziąść pod uwage przy ich zakupie? Edytowane 18 Grudnia 2023 przez greg33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.12.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Parametr Uw wynika wyłącznie z matematyki. Duża szyba, ciepły profil. Czy zrobi go markowa firma, czy pan Janek w garażu, to obliczeniowe Uw będzie miało z założenia to samo. Między oknem o Uw 0,6 (mało takich znajdziesz, a nawet bardzo mało) a takim o Uw 0,75 jest fizycznie niewielka różnica. Zwracasz uwagę na ten parametr? A jesteś świadomy, jaka to jest różnica w oszczędnościach dla dużego domu (takiego o pow. okien ok 50m2)? Zdecydowanie ważniejsza jest szczelność okna. Tak, okno może mieć dobre Uw a być na bakier ze szczelnością. Polecam zagadnienie "okno szczelne, czy ciepłe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts