Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie cwu z bufora

LukaszLeborw

Recommended Posts

Dzień dobry. Z przymusu muszę wymienić swój kilku letni kocioł 15kw na drewno. Nowy to kocioł zgazowujący drewno. Z tego co przeczytałem na wielu forach takie piece najlepiej montować z buforem ciepła, ponieważ mają one dość wysoką temperaturę pracy oraz pracują ciągle z pełną mocą.

Obecnie grzeje cwu oraz co bezpośrednio z pieca przez zawory mieszające. Jeden obieg to woda przepływająca przez wężownice w zasobniku 120l cwu, z pompą obiegową 45-60W. Drugi obieg to instalacja c.o działająca na pompie max 120W, w której znajduje się 9 grzejników oraz cztery pomieszczenia grzane podłogówką - na osobnej pompie.

Bufor planuje 1000l, niewykluczona w przyszłości pompa ciepła lub kolektory do podgrzewania cwu w lecie.

Zastanawia mnie, który wariant będzie najlepszy:

1. Grzanie cwu z bufora. Kocioł działa w krótkim układzie - grzeje bufor. Z bufora dwa wyjścia - jeden na co, drugi na cwu. Plusem takiego układu jest prostota. Nie wymaga on wielkich przeróbek w istniejącej instalacji. Mam do niego pytanie: Czy będzie to efektywne rozwiązanie w lecie, gdy grzeje tylko cwu? Czy nagrzanie takiego buforu np. raz na kilka dni i dogrzewanie z niego wody w zasobniku gdy ta będzie wystygać to dobry pomysł?

2. Cwu poza buforem. Woda w bojlerze grzeje się niezależnie od bufora, więc w lecie trzeba raz dziennie zapalić w piecu. Wydaje mi się że minusem będzie dość skomplikowana instalacja.

3. Grzanie przepływowe w buforze - dużo plusów i minusów, ale wydaje mi się trochę nieopłacalne - woda w buforze musi być cały czas zagrzana do min 50 stopni. Wymaga także sporych przeróbek w instalacji.

Proszę o poradę.

Nowy to kocioł zgazowujący drewno

Co wybrałeś - moc, powierzchnia do ogrzewania.

Zastanawia mnie, który wariant będzie najlepszy:

Najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie CWU do bufora i zastosowanie sterownika różnicowego z panelem pokojowym kontrolującym cały układ + siłownika zaworu mieszającego.

Kotła jeszcze nie wybrałem - coś w okolicach 15-20kw z automatycznym podajnikiem. Do ogrzania 120mk

Dzięki za odp. Troche czytałem i wiele osób chwali grzanie przepływowe. Zastanawiam się tylko co w przypadku gdy dopiero zapaliłem w piecu i zagrzana jest tylko góra bufora? W przypadku pobierania wody z góry i grzanie w zasobniku powinno to działaś szybko. Masz jakąś opinie ta ten temat?