ONorbert 25.12.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Witam wszystkich! Z góry chciałbym uprzedzić, że moja wiedza w tym temacie jest bardzo zerowa. Kupiliśmy mieszkanie ze starą instalacją grzewczą składającą się z wodnego ogrzewania podłogowego połączonym ze zwykłym systemem grzewczym. Piec przedstawiam na zdjęciu poniżej: Szczegółowa specyfikacja tego pieca znajduje się tutaj: Instalacja ogrzewania ( zarówno podłogowego jak i zwykłego ) przedstawiona jest na tym zdjęciu: Jak widać na zdjęciu, nie wygląda to ciekawie. Ogólnie mam z tą instalacją wiele problemów ( na pewno system będzie wymieniany, jednak całość wymaga funduszy, a tę i kolejną zimę trzeba jakoś przetrwać ). Pierwszym jest fakt, że wciąż uczę się jak ona działa. Ze względu na dość archaiczny układ bardzo ciężko mi zrozumieć jaka wajcha do czego służy.Na ten moment: - pompa była podłączona do czujnika temperaturowego w salonie, jednak ze względu na fakt, że był on uszkodzony aktualnie jest on podpięty bezpośrednio do gniazdka ( i działa non stop ) - Przycisk on/off jak i pomaranczowy regulator temperatury były częścią tego systemu - aktualnie nie używane - Pompa "Myson" jest używana do systemu ogrzewania podłogowego ( prawa część instalacji hydraulicznej ) - Lewa część jest podłączona pod zwykły system grzewczy w domu - Czarne pokrętło pozwala otworzyć rurę, która pozwala na odpływ wody z ogrzewania podłogowego ( w jakiś nieznanym mi celu ) Tutaj zamieszczam zdjęcie samej pompy: Samo ogrzewanie ma ( zwłaszcza zimą ) problem ze spadkiem ciśnienia. Jak widać górna wskazówka zupełnie nie zczytuje prawidłowej wartości temperatury. Dolna biała wskazówka regularnie spada, i wymaga aktualnie cyklicznego wyrównania ciśnienia. Od kilku kilku dni ogrzewania już praktycznie zupełnie przestało działać. Z tego odpływu 2 dni temu wyleciał osad ( w postaci kilku kamieni, jaki i sadzy ), i od tego momentu cyklicznie leci tam woda. Zazwyczaj po kilka kropli, czasami potrafi poleciec jak z odkręconego kranu ( szczegolnie podczas wyrownywania cisnienia ). Nie mam co to oznacza i jakie jest zastosowanie tego odpływu. Tutaj jeszcze zamieszczam zdjęcie od spodu pieca, jak wygląda ten odpływ: Ten sam efekt ( jak już Państwo na pewno zauważyli ) pojawia się przy tym odpływie: Tutaj jeszcze zdjęcie wajch pod piecem: - żółty: główny dopływ wody do pieca - reszty do końca nie jestem pewien, ale tę dolną czerwoną otwieram dodatkowy przepływ wody, który dociera do systemu ogrzewania, pozwalając mi na wyrównanie ciśnienia Trochę jestem zdesperowany, ponieważ są święta, i aktualnie profesjonalisty nie zamówię ( dodatkowo większość zapewne powie mi, że trzeba zmodernizować system, bądź system jest zbyt stary i mi nie będzie w stanie pomóc ). Czy znajdzie się jakaś miła dusza na forum, która pomoże mi w zrozumieniu, jak ten system działa, do czego służą poszczególne wajchy pod piecem, czarne i te białe pokrętła przedstawione w zdjęciach z hydrauliką systemu grzewczego, i jak mógłbym zdiagnozować na własną rękę problemy, z którymi się aktualnie borykamy. Dodatkowo rozumiem, że mogą pojawić się dodatkowe pytania. W razie czego bardziej niż chętnie na nie odpowiem i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts