Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zewnętrzny, bezprzewodowy czujnik do De Dietrich MCR3 PLUS?

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie pierwszego sezonu zimowego w naszym domu i aktualnie walka odbywa się z ogrzewaniem.

Dom 150m2: Cały dół-podłogówka, cała góra-grzejniki (niby według projektu domu ale chyba za małe)

Piec: De Dietrich MCR3 Plus + do tego Sterownik Google Nest 3 Thermostat podłączony przez Opentherm.

Wszystko niby działa ale nie za pięknie, na dole jest w porządku ale ze względu na małe kaloryfery mam wrażenie, że pomieszczenie jest niedogrzane.

Maksymalna temperatura zasilania to 55 i tego co wiem jest to na podstawie fabrycznej krzywej grzewczej pieca. Nie mam zewnętrznego czujnika, byłem przekonany, że temperaturę przekazuję po openthermie na podstawie regionu. Sterownik Nest pokazuję np. -14 ale piec nie zamierza wskoczyć na większą moc aby mocniej rozgrzać grzejniki głównie w nocy np. w sypialni.

I tu pytanie: Jako, że dom jest już ukończony czy istnieję sam bezprzewodowy czujnik zewnętrzny, który mógłbym dopiąć do pieca i będzie dobrze współpracował z De Dietrich MCR3 plus? Jeśli nie, to jaki kompletny zestaw sterownika wraz z bezprzewodowym czujnikiem polecacie do tego pieca. Dodam, że piec ma ograniczone opcje konfiguracji bez odpowiedniego oprogramowaniai podpięcia do PC. W zasadzie to tylko temperaturę CWU i CO bez modyfikacji np. krzywej. Z góry dzięki, pozdrawiam.

Edytowane przez ElvisKing
https://forum.murator.pl/topic/266319-zewn%C4%99trzny-bezprzewodowy-czujnik-do-de-dietrich-mcr3-plus/

• 4 months później...

Nie słyszałem o bezprzewodowym czujniku zewnętrznym DeDietrich-a.

Ale to chyba nie jest problem aby poprowadzić kabelek w miarę nierzucającym się miejscu z elewacji północnej do kotłowni?

Można go też pominąć, będziesz miał tylko opóźnienie w regulacji temperatury wewnętrznej.

Jak bym jednak go zastosował.

Jak ogarniasz elektronikę i programowanie, to można coś samego wystrugać.

Rezystor programowalny + kawałek kontrolera, który zasilamy danymi pogodowymi.

Kluczem do poprawnego sterowania i działania instalacji mieszanej jest odpowiednie wydzielenie obiegów podłogówka/kaloryfery,

tak aby kocioł mógł sam niezależnie sterować temperaturą w tych obiegach

+ dodanie oddzielnych termostatów na parterze i piętrze.

Sam długo walczyłem z tym tematem.

Na parterze z podłogówką kocioł steruje pompą mieszacza i zaworem trójdrogowym za pomocą siłownika. Dane zwrotne ma z termostatu na parterze.

Na piętrze kocioł steruje pompą za sprzęgłem obwodu grzejnikowego piętra lub zaworem odcinającym obieg (w zależności od schematu instalacji). Dane zwrotne ma z termostatu na piętrze w pomieszczeniu ze zdjętą głowicą z grzejnika (grzejnik otwarty na full).

Możesz tez sprawdzić temperaturę maksymalną obiegu. Może to ogranicza kocioł.

Pozdrawiam

GREGOR